czwartek, 26 kwietnia 2018

Wykwintne mini ciasteczka z werbeną cytrynową



Proste, pyszne, bezproblemowe.
Tymi ciasteczkami możemy poczęstować wszystkich i przy każdej okazji.
Imieniny, urodziny, I komunia, wszelakie święta i imprezy. Są po prostu
uniwersalne.



Nie musimy mieć wyszukanych składników, żeby przygotować coś pysznego.
W tym przypadku: mąka, masło, jajka, cukier i trochę zielska, czyli ziół, o różnych smakach, które mamy do dyspozycji w naszych ogródkach, sklepach czy zupełnie dziko rosnących.



Jak tylko pojawiła się na polskim rynku, mało było na jej temat w sieci, teraz jest już bardziej znana i o dziwo wyczytałam, że można ją uprawiać, jako kwiat domowy, trzymając w zimie w domu na parapecie.

Do tych ciasteczek pasuje również mięta czy bazylia. Świetnie sprawdziłyby się kwiaty akacji lub inne kwiaty jadalne, które będą nam towarzyszyć do późnej jesieni.
Już widzę w tych ciasteczkach pachnące kwiaty dzikiej róży, ależ cudnie by wyglądały!
Dodatek w postaci ziół czy jadalnych kwiatów, to już nasza wyobraźnia.
Bardzo polecam szczególnie ciasteczka mini, takie... raz do buzi. Moje, te najmniejsze mają wymiary około 2x2cm.  

Wykwintne mini ciasteczka z werbeną cytrynową

  • 250g mąki orkiszowej jasnej,
  • 150g masła,
  • 100g drobnego cukru,
  • 1 duże jajko lub 2 małe,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • pokrojone listki werbeny cytrynowej.
  
Schłodzone masło siekamy z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto, dodając pod koniec pokrojone listki werbeny. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki aby stężało.
Następnie wałkujemy ciasto na blacie posypanym mąką na cienki placek. Wykrawamy dowolne ciasteczka. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180st. do ładnego zrumienienia 10-15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print