wtorek, 24 kwietnia 2018

Pierogi ze szpinakiem i fetą


Rewelacyjne,całkiem inne ,doprawione czosnkiem,podane z przysmażonymi na złoto pieczarkami i cebulką-mniam.....Musicie spróbować koniecznie to połączenie smaków......



Składniki:(dla 2-3 osób)
  • na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka mocno ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • na farsz:
  • opakowanie szpinaku mrożonego 600 g(nie rozdrobnionego!!)
  • 2/3 opakowania serka feta
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • do polania:
  • pół kostki masła lub margaryny
  • 1 cebula
  • 15 dag pieczarek
  • sól,pieprz

Przygotowanie:
szpinak rozmrażamy i dajemy na rozgrzaną patelnie na małym ogniu żeby jak najwięcej odparował,następnie dodajemy oliwę,czosnek i fetę pokrojona w kostkę,mieszamy ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem(ja czosnku daje sporo bo lubię ,ale musicie sprawdzić do smaku jak wam pasuje).Studzimy.


Przygotowujemy naszą omastę:na patelni przysmażyłam na odrobinie masła pieczarki pokrojone w półplasterki na złoty kolor.W rondelku roztopiłam resztę masła i zrumieniłam na nim cebulkę,i dorzuciłam podsmażone pieczarki.Wyłączyć.


Wyrabiamy ciasto z podanych składników i gotową kulkę ciasta,przykrywamy na blacie najlepiej szklaną miską ,żeby lekko zmiękło i nie wyschło.
następnie rozwałkujemy cieniutko jak na  normalne pierogi,wycinamy kółka ,nakładamy gotowy farsz i sklejamy pierożki.Nastawiamy wodę w garnku,solimy jak na makaron  i do gotującej wody wrzucamy pierożki,delikatnie mieszamy,przykrywamy,jak zaczną wypływać to odkrywamy i jeszcze dosłownie kilka minut (5-6) i wyławiamy na talerz ,polewamy naszą omastą z masła,cebulki i pieczarek.
Smacznego!!!








0 komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!