Resztki z obiadu to najczęściej ziemniaki. Sądzę jednak, że wiele z Was gotuje więcej ziemniaków aby na drugi dzień ugotować kopytka. Ja tak zawsze robię.Dzień się jeszcze nie zakończył, a ja już mam plan na kolejny obiad. Tak więc wczorajsze resztki z ziemniaków wykorzystałam na kopytka. Lubicie kopytka? Ja bardzo, choć ostatnio lubię przyrządzać je na słono. Kopytka świetnie swietnie smakują z grzybami i szpinakiem. Dla mnie to danie z resztek nie ma sobie równych! Grzyby i szpinak mogłabym jeść codziennie! Kopytka są pyszne! Dodatkowo przygotowała do nich karmelizowaną cebulę! Całe szczęście, że zdjęcia robiłam najedzona, he, he…
Resztki – kopytka z grzybami i szpinakiem
na 4 porcje
Składniki:
300 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków
1 jajko
100 g mąki
350 g grzybów, u mnie brązowe pieczarki i shiitake
100 g szpinaku
2 dymki
4 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
1 łyżka świeżego tymianku
Ziemniaki, jajko i mąkę zagnieć na ciasto w miarę luźne. Podziel ciasto na porcję, uformuj ruloniki i pokrój na kawałeczki, małe duże, jakie wolisz! Zagotuj wodę z solą i wrzucaj kopytka na wrzątek. Kiedy wypłyną wyławiaj cedzakiem. Układaj na talerzu do ostygnięcia lub od razu podawaj z grzybami, szpinakiem i fasolą. Jeśli lubisz odsmażane kopytka to po ostygnięciu odsmaż nie na maśle. Przygotuj grzyby i szpinak. Grzyby przekrój na pół lub na ćwiartki jeśli są bardzo duże. Rozpuść 2 łyżki masła i zrumień grzyby w wysokiej temperaturze. Dodaj pokrojoną w piórka dymkę i lekko podsmaż. Kiedy grzyby i dymka są już gotowe dodaj szpinak i smaż dosłownie przez minutę tak aby szpinak zwiędnął. Dopraw grzyby i szpinak solą i pieprzem, posyp tymiankiem i dodaj kopytka. Całość lekko przemieszaj i wyłóż na talerze. Udekoruj tymiankiem.
15 komentarzy
Taką kuchnię lubię najbardziej. Świetnie dobrane smaki, estetyka na talerzu. Jak dla mnie- niebo :)
Dziękuję Kochana za miłe słowa!
Świetny pomysł na pozbycie się resztek :)
Wygląda rewelacyjnie! Moje smaki! :)
Kopytka to chyba wszyscy lubią!
Zacne resztki ;) A tak serio to wyszło bardzo ciekawe danie. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Pieczarkowy Tydzień 2018, ale trzeba się spieszyć bo zostały tylko niecałe 3 godziny do jej zakończenia 😉
bardzo fajna propozycja
Dziękuję!
NA pewno dobrze smakuje ;)
Resztki? Toż to prawdziwe, kulinarne rarytasy! :)
Świetnie wyglądają :) Kto by pomyślał, że to może być taki prosty przepis :P
W takiej wersji kopytek jeszcze nie jadłam:)
Polecam wypróbować!
Chętnie wprosiłabym się na taki resztkowy obiadek:)
O to super!