Sernikobrownie (Cheesecake Brownie)


Dwa ciasta w jednym, czyli połączenie sernika i czekoladowego brownie to efektowne ciacho, które  zachwyca swoimi smakami. Do serowej warstwy użyłam pysznego włoskiego sera ricotta, ale śmiało możecie zamiast niego użyć nasz tradycyjny twaróg. Zapewniam, że będzie równie apetycznie. 

Składniki na formę 20x20 cm:
na brownie:
100 g gorzkiej czekolady
120 g masła
1/2 szkl. cukru
2 jaja
3/4 szkl. mąki pszennej
2 łyżki kakao
szczypta soli

na masę serową:
250 g sera ricotta lub twarogu
3 łyżki cukru
łyżka mąki pszennej
jajko
łyżeczka ekstraktu z wanilii 

  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać na kawałki, razem z masłem i cukrem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać i odstawić na 2 minuty. 
  • Do tak powstałej masy wbić jajka i ponownie wymieszać.
  • Dodać przesianą mąkę, kakao i sól. Połączyć wszystkie składniki i przelać do formy, odkładając kilka łyżek masy na później. Wyrównać.
  • Wszystkie składniki na masę serową dokładnie wymieszać. Wyłożyć na masę brownie. Następnie łyżką wyłożyć resztę masy czekoladowej. 
  • Obie masy wymieszać patyczkiem robiąc fantazyjne wzorki ;)
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25  minut. 
  • Wyjąć, wystudzić i pokroić na kwadraty.



Komentarze

  1. jakiej wielkości blaszki Pani użyła?

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda, ciekawie jak smakuje?? będę testować przepis niedługo!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Warstwa Brownie wyszła mi twarda taka zakalcowata coś chyba zrobiłam źle

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne