Dziś przedstawiam kolejny pomysł na moje ukochane boczniaki. Tym razem duszone w śmietanie dzięki czemu są absolutnie przepyszne i rozpływają się wręcz w ustach. Polecam gorąco jako szybki i łatwy dodatek do każdego dania głównego. Jeżeli tak jak ja uwielbiasz boczniaki, polecam także te w panierce lub po kaszubsku, wszystkie przepyszne. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Boczniaki w śmietanie
(4 porcje)
Składniki:
- 500 g boczniaków, małe w całości, duże przekrojone na pół
- 150 ml śmietanki 36%
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 1/3 pora, pokrojonego w plasterki
- posiekana natka pietruszki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- W dużej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju, dodaj cebulę i pora i podsmaż do zeszklenia.
- Dodaj grzyby, wlej 1/3 szklanki wody, przykryj i podgrzewaj przez 10 minut, dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj śmietankę, posyp natką pietruszki i podgrzewaj aż sos lekko zgęstnieje.
- Podawaj z ulubionym daniem głównym.
Smacznego!
English version
Creamed oyster mushrooms
(4 servings)
Ingredients:
- 500 g of oyster mushrooms, large cut in half
- 150 ml of double cream
- 1 large onion, diced
- 1/3 of leek, sliced
- chopped parsley
- salt and pepper
- oil for frying
Preparation:
- Heat 1-2 tablespoons of oil in a large frying pan, add the onion and leek and cook until translucent.
- Add mushrooms and 1/3 cup of water, cover and cook for 10 minutes, season with salt and pepper.
- Add the cream, sprinkle with parsley and heat until the sauce slightly thickens.
- Serve with your favorite main course.
Enjoy!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]