Mini zapiekanki z cukinii




Szczerze powiem Wam że planowałem zrobić roladki z cukinii, ale za grubo pokroiłem cukinie i po grillowaniu nie chciała się zwijać hehehe ale szybko wybrnąłem z opresji - wszak obiecałem żonie fit kolacje więc nie mogłem jej zawieść :) I takim oto sposobem na szybko wyczarowałem takie oto mini zapiekanki z cukinii. Samo przygotowanie 15 min plus czas zapieczenia i mamy smaczną, pyszną, kaloryczną ale i zdrową kolację :)  Z podanej ilości składników wyszły mi 4 sztuki w foremkach o średnicy 9cm. 


Składniki:
2 średnie cukinie
4 garście szpinaku
250 g przecieru pomidorowego
150g sera pleśniowy 
po 1 łyżeczce oregano, bazylii, majeranku i czosnku granulowanego
sól, pieprz

Cukinie pokroiłem w podłużne plastry (z dwóch cukinii 12 szt) z myślą o roladkach :) i opiekłem z obu stron na grillu elektrycznym - jeśli nie macie proponuje przesmażyć je chwilkę na patelni aby zmiękły - a następnie odsączamy na ręczniku papierowym z tłuszczu. Przecier pomidorowy mieszamy z przyprawami (oregano, majeranek bazylia i czosnek) ewentualnie sól, pieprz do smaku. Ser pleśniowy kroimy na mniejsze kawałki. I generalnie mamy wszystko gotowe. Teraz możemy zająć się układaniem wszystkiego w foremkach.

Układamy warstwy: 
Sos pomidorowy / Cukinia / Liście szpinaku / Ser pleśniowy 
powtarzamy
Sos pomidorowy / Cukinia / Liście szpinaku / Ser pleśniowy
i na sama górę zmieściłem jeszcze
Cukinia / Sos pomidorowy




Gdy mamy wszystko ułożone to do pieca 180 °C opcja termoobieg około 20 min - jak cukinie z góry będą miękkie danie gotowe. 
Polecam zrobić w takich małych foremkach bo później łatwiej z nich zjeść i nie ma problemu z przekładaniem na talerz aby się nie rozwaliło - a wychodzi płynna bo mamy sos pomidorowy dodatkowo rozpuszczony ser. 
Smakuje obłędnie :)

Smacznego !!!

Wartość odżywcza oraz kalorie (4 porcje):

Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Komentarze