Gnochi di patate


Podstawowy przepis na klasyczne włoskie kluseczki Gnocchi. Robi się je z ziemniaków gotowanych w mundurkach i podaje  same z różnego rodzaju sosami lub jako dodatek do mięsa. Polecam Wam zaopatrzyć się w specjalną drewnianą deseczkę do gnocchi, która posiada specjalne ryflowanie, dzięki któremu otrzymujemy na kluseczkach ciekawy wzór.

Składniki:
1 kg ziemniaków
250 g mąki pszennej
jajko
łyżeczka soli

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie przez około 40 minut aż będą miękkie. Odcedzić, obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
  • Dodać mąkę i jajko, szybko połączyć wszystkie składniki bez wyrabiania.
  • Ciasto podzielić na 4 części, każdą zrolować w wałeczek o grubości 1,5 cm, podsypując odrobiną mąki. Pokroić na 1 cm kawałki.
  • W każdym kawałku zrobić wgłębienia wklęsłą stroną widelca lub zrolować na deseczce do gnocchi. 
  • Gotować we wrzącej osolonej wodzie przez około minutę od wypłynięcia.


Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne