sobota, 21 kwietnia 2018

Sałata z dressingiem cytrynowym. Sałata do obiadu.

Mieszanka różnych sałat jest bardzo dobrym dodatkiem do dań obiadowych i może być bazą sałatek.
Można użyć tylko jednego rodzaju sałaty, jednak ciekawszy efekt smakowy i wizualny daje mix sałat.
Wybierając sałaty zwracam uwagę, aby były chrupkie, miękkie, łagodne, ostre, różnokolorowe.

Chrupiące liście - sałata rzymska, sałata lodowa, radicchio, cykoria, endywia,
gorzki, orzechowy lub ostry smak liści: rukola, radicchio, cykoria, rukiew wodna, endywia, lollo rosso,
łagodny smak: sałata masłowa, sałata rzymska, sałata lodowa, batawia, sałata dębolistna,
kolorowe lub nietypowe liście: radicchio, rukiew wodna, lollo rosso, rukola, endywia, sałata dębolistna, szpinak, roszponka.

Moim zdaniem w sałatach najważniejszym składnikiem jest dressing. To on decyduje o smaku i zachęca do jedzenia sałaty. Dzięki niemu bez przymusu jadamy te zdrowe listki. 
Przygotuj dressing w słoiczku, użyj tylko trochę, a resztę możesz przechować w lodówce i użyć do następnej sałaty.
Do mieszanki sałat warto wykorzystać również młode listki buraka, mniszka lekarskiego,  rzodkiewki, małe listki kalafiora, brokuła.
Do mieszanki sałat można dodać pieczone mięso, ser, orzechy, kiełki, pestki słonecznika lub dyni i mamy samodzielne danie na lunch lub kolację.







Składniki:
Garść liści: rukoli, młodego szpinaku, sałaty rzymskiej i sałaty dębolistnej

Dressing cytrynowy:
sok wyciśnięty z 1 cytryny
6 łyżek oliwy z oliwek
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka miodu
duża szczypta soli morskiej
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Umytą i osuszoną sałatę rozłożyć na dużym talerzu.
Czosnek obrać i drobno posiekać. Do niewielkiego słoiczka przełożyć wszystkie składniki dressingu.
Zamknąć słoik i potrząsać do uzyskania jednolitego sosu.
Polać liście sałaty dressingiem.

Smacznego


















1 komentarz: