NUMBER CAKE
Number Cake podbija serca wszystkich
łasuchów, staje się pyszną ,,atrakcją,, wszelkich uroczystości.
Niezależne od tego którego kraju przeglądam blog zawsze można natrafić na tort w kształcie cyfry lub liczbę. Prezentują sie niezwykle delikatnie, uroczo aż szkoda je jeść ;). Przygotowywane są na bazie uniwersalnego ciasta kruchego, zdobionego np. kremem budyniowym lub bitą śmietaną, na której układa się świeże owoce, makaroniki i inne ciasteczka.
Niezależne od tego którego kraju przeglądam blog zawsze można natrafić na tort w kształcie cyfry lub liczbę. Prezentują sie niezwykle delikatnie, uroczo aż szkoda je jeść ;). Przygotowywane są na bazie uniwersalnego ciasta kruchego, zdobionego np. kremem budyniowym lub bitą śmietaną, na której układa się świeże owoce, makaroniki i inne ciasteczka.
SKŁADNIKI
Ciasto
400 g mąki
200 g masła
80 80 g cukru
2 ły 2 łyżki śmietany 18%
2 2 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
800 ml śmietanki 36%
cukier waniliowy
f fix śmietanowy
Dodatki np.
t truskawki
maliny
kiwi
makaroniki
ciasteczka
wiórki i płatki kokosowe
Szablon Cyfr/liter
Ciasto
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na
gładkie ciasto, i najlepiej schłodzić w lodówce godzinę. – Nie jest to konieczne, ale po schłodzeniu
cyfry bez problemu można wyciąć.
Piekarnik nagrzewamy do 180
stopni.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy
i ciasto najlepiej po wałkowaniu przełożyć na blachę wyłożoną papierem dopieczenia
w której piec będziemy cyfry i dopiero w blaszce przykładamy do niego szablon
cyfry i wycinamy za pomocą ostrego noża. (każdą cyfrę wycinamy dwukrotnie)
Pieczemy 13-15 minut, w
zależności od piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Masa
Schłodzoną śmietankę ubijamy
na sztywno z cukrem pudrem oraz fixem.
Bitą śmietanę przekładamy do szprycy
z okrągłą końcówką.
Dekorujemy pierwszą cyfrę, którą
przykrywamy drugim kawałkiem ciasta na
który również wyciskamy krem.
Wierzch ciasta możemy ozdobić
dowolnymi dodatkami. Użyłam ciasteczek które piekłam z tego samego ciasta cyfry
a także zabarwiłam nieco śmietany sokiem malinowym, do dekoracji posłużyły mi również
listki mięty, dekoracja zależy od naszych upodobań.
Torcik najlepiej podać na drugi dzień po
przygotowaniu, gdy przynajmniej noc spędzi w lodówce.
Smacznego :)
Idelne ciasto na urodziny !
OdpowiedzUsuń