czwartek, 19 kwietnia 2018

Spaghetti cukinniowe

Dzisiaj proponuję Wam spaghetti, ale tak bez tradycyjnego spaghetti :D. Zamiast klasycznego makaronu użyłam cukinii, z której powstały długie nitki. Do przygotowania spaghetti z cukinii będziecie potrzebować specjalnej temperówki do warzyw. Oczywiście będzie smacznie, pysznie, zdrowo i kolorowo :) Nie ma co się rozpisywać, trzeba brać się do gotowania.


Składniki
  • 1 cukinia
  • 250g mięsa mielonego z łopatki
  • 5-6pieczarek
  • pomidory w puszce krojone
  • jogurt naturalny mały
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • bazylia świeża i suszona
 Przygotowanie

   Cukinię myję, nie obieram z skóry. Przy użyciu temperówki do warzyw robię makaron z owego warzywka. Gotowy makaron wrzucam na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, doprawiam do smaku i delikatnie podsmażam przez ok 3-4 min., tak aby makaron nie był zbyt miękki.

 
   Pieczarki, cebulę obieram ze skórki kroję (według uznania), podsmażam na odrobinie oliwy. Gdy pieczarki są lekko zarumienione, a cebula zeszkli, przekładam warzywa do miseczki.

 
   Na tej samej patelni znowu delikatnie podsmażam mięso już bez dodatku tłuszczu.  Kiedy mięso nie jest już surowe dodaję do niego przciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiam solą i pieprzem. Następnie dodaję wcześniej przygotowane cebulę i pieczarki, a także pomidory z puszki, pół kubeczka jogurtu natralnego. Wszystko doprawiam jeszcze raz i dokładnie mieszam.


Przykrywam pokrywką i duszę całość na niewielkim ogniu ok 15min od czasu do czasu mieszając.
   Gotowe Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz