Placki ziemniaczane z cukinią i tymiankiem

Chrupiące, smaczne i proste w wykonaniu placki ziemniaczane na obiad.

Składniki:

Ziemniaki 1 kg
Cukinia ½ kg
Jajko 1 szt.
Tymianek świeży posiekany 1 łyżka
Mąka pszenna 3 łyżki
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach , zaś cukinię zetrzeć razem ze skórką też na grubych oczkach, po czym odsączyć z nadmiaru soku. Dodać jajko, mąkę, tymianek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, gdyby masa była za rzadka to dodać odrobinę bułki tartej. Kłaść łyżką placuszki na rozgrzany olej i smażyć średnio powoli z obu stron na złoto. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z sosem czosnkowym.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz