Kolejna odsłona niezastąpionego śniadaniowego omleta, który nieco przypomina pyszną szarlotkę. Ten kto lubi jabłka i cynamon będzie zadowolony ze smaku tego placka. Jest przepyszny, puszysty, a dzięki owocom nie ma suchej struktury. Tym razem użyłam mąki z pszenicy durum, która powstała poprzez zmielenie ziaren twardej pszenicy durum. Jest zdrowszym odpowiednikiem małowartościowej mąki pszennej zwykłej.
Składniki:
- 60 g mąki z pszenicy durum (Bio Planet)
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- 1 jabłko
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
- Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- Na patelni rozgrzej olej, wylej masę, przykryj pokrywką i smaż na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
- Następnie przewróć na drugą stronę i smaż już bez przykrycia ok. 3 minuty.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami - u mnie posiekane migdały (Bio Planet) oraz powidła śliwkowe (dodałam później, więc nie widać na zdjęciach).
Ale pyszności!
OdpowiedzUsuńKiedyś jadłam podobny ale jabłko ścierałam.. nawet próbowałam robić bez dodatku mąki :) Smaczny taki omlet z jabłkiem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cynamon :)
OdpowiedzUsuńTe jabłka w środku <3 Mega :)
OdpowiedzUsuńNo szarlotka na śniadanie to idealny początek dnia :D Wpraszam się następnym razem!
OdpowiedzUsuńAle nabrałyśmy smaka na szarlotkę :D Omlecik w tej wersji to świetna sprawa :)
OdpowiedzUsuń