Omlet szarlotkowy :)

19 kwietnia 2018

Kolejna odsłona niezastąpionego śniadaniowego omleta, który nieco przypomina pyszną szarlotkę. Ten kto lubi jabłka i cynamon będzie zadowolony ze smaku tego placka. Jest przepyszny, puszysty, a dzięki owocom nie ma suchej struktury. Tym razem użyłam mąki z pszenicy durum, która powstała poprzez zmielenie ziaren twardej pszenicy durum. Jest zdrowszym odpowiednikiem małowartościowej mąki pszennej zwykłej.


Składniki:
  • 60 g mąki z pszenicy durum (Bio Planet)
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 1 jabłko
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ksylitolu 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:
  1. Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. 
  2. Na patelni rozgrzej olej, wylej masę, przykryj pokrywką i smaż na średnim ogniu przez ok. 5 minut. 
  3. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż już bez przykrycia ok. 3 minuty. 
  4. Podawaj z ulubionymi dodatkami - u mnie posiekane migdały (Bio Planet) oraz powidła śliwkowe (dodałam później, więc nie widać na zdjęciach). 

6 komentarzy

  1. Kiedyś jadłam podobny ale jabłko ścierałam.. nawet próbowałam robić bez dodatku mąki :) Smaczny taki omlet z jabłkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te jabłka w środku <3 Mega :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No szarlotka na śniadanie to idealny początek dnia :D Wpraszam się następnym razem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale nabrałyśmy smaka na szarlotkę :D Omlecik w tej wersji to świetna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń