Roladki schabowe


Ile razy zastanawialiście się co można zrobić z pysznego schabu oprócz schabowym ? Pewnie tyle samo raz co ja gdy kupuje go w sklepie. Dzisiejsza propozycja to szybkie roladki schabowe :) Żona z Fabianem zjedli ze smakiem, mi również smakowało - jedynie Amelka marudziła że mleko mleko mleko - więc dostała butlę :) Dlatego z pełną świadomości polecam Wam ten banalny pomysł na obiad w gronie rodzinnym. 

Składniki:
600g schabu 
6 plastrów ulubionej wędliny
6 plastrów ulubionego sera
musztarda ostra
Drobno posiekana zielona pietruszka
sól, pieprz do smaku

Schab pokroiłem na 6 kawałków po około 100g każdy (kto liczy kalorie, gramatury, ilość białka w posiłkach posiłków wie o co kamon) a następnie rozbijam na cieniutkie plastry. Każdy kawałek z jednej i drugiej strony solimy i pieprzymy. Gdy mamy to już gotowe rozkładamy kawałki schabu jeden obok drugiego, każdy smarujemy musztardą, na to plaster wędliny, plaster sera i świeża pietruszka, a następnie zawijamy z góry na dół w roladki. Rozgrzewamy opiekacz elektryczny i wrzucamy roladki na kilka minut aby się związały i nie rozwalały (jeśli nie macie opiekacza to przesmażcie je na patelni - zaczynając smażenie od miejsca łączenia końców mięsa aby tam się związało). Gdy już rolady są opieczone / przesmażone wrzucamy je do naczynia żaroodpornego z odrobinka masła (2 łyżeczki) i do pieca - opcja termoobieg 160-170 °C pieczemy około 30 min. 

U nas roladki poszły z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i masełkiem (uwielbiam !!! ) oraz szybką surówką obiadową tzw. co mamy w lodówce ( sałata lodowa, pomidorek, jogurt naturalny, majonez , sól, pieprz) . 


Wartość odżywcza oraz kalorie:

Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Komentarze