Czas na obiad

Kurczak z ryżem i warzywami w shoarmie

Chciałam przygotować kurczaka w curry, ale, że akurat nie miałam tej przyprawy pod ręką, postanowiłam wykorzystać shoarmę. Tak oto powstało nowe danie, w pikantniejszej wersji. Jeśli jednak wolicie curry, to równie dobrze jak papryka i marchewka, będzie tam pasować kalafior i fasolka szparagowa. Możecie też dodać wszystkie te warzywa. Będzie bardziej różnorodnie i kolorowo. 

Poziom zaawansowania: Średni 

Składniki (na 3-4 porcje):

  • ok. 500 g kurczaka
  • 2 paczki ryżu (200 g przed ugotowaniem)
  • 1 duża papryka 
  • 2-3 średnie marchewki
  • olej rafinowany/ masło klarowanie (do smażenia)
  • przyprawy: czerwona shoarma, chilli, sól, natka pietruszki 

Przygotowanie:

Na początku marynujemy kurczaka w mieszance oleju (2/3 łyżki), shoarmy (ok. 1,5 łyżeczki) i soli (ok. 0,5 łyżeczki). Chowamy mięso do lodówki i w międzyczasie zajmujemy się krojeniem warzyw.

Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju lub masła podsmażamy kurczaka. Przez chwilę robimy to na dość dużym ogniu. Gdy mięso się zetnie, podlewamy je wodą, zmniejszamy ogień i przez chwilę podduszamy. Potem dodajemy paprykę i marchewkę. Doprawiamy całość shoarmą (ok. 2 łyżeczki), chilli i solą wedle uznania. Podduszamy wszystko pod przykryciem, co jakiś czas mieszając i sprawdzając, czy nie trzeba dolać wody.

W oczekiwaniu aż warzywa się zmiękną, wstawiamy wodę na ryż i gotujemy go według przepisu na opakowaniu. Ryż z potrawką możemy zmieszać już na patelni, podać osobno na talerzu lub w jakikolwiek inny sposób.

Ostatnim akcentem jest posypka z natki pietruszki, świeżej bądź suszonej, która świetnie kontrastuje z żółcią i czerwienią potrawy. 

Smacznego! 🙂

 

2 thoughts on “Kurczak z ryżem i warzywami w shoarmie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *