Czas na obiad

Kurczak w panierce orzechowej z batatowym puree i szparagami „po schwardzwaldzku”

Nadszedł sezon na szparagi! Nie mogłyśmy więc przegapić okazji, aby coś z nich przygotować. Tak oto powstało wykwintne danie, które cieszy nie tylko oko, ale też kubki smakowe i które można modyfikować na wiele sposobów. Bataty, możecie na spokojnie zastąpić kalafiorem z marchewką. Połączenie cukini i hummusu klasycznego, też powinno się świetnie sprawdzić. Co do szynki „szchwardzwaldzkiej”, zamiast niej, możecie kupić bekon lub inną szynkę długodojrzewającą. Zachęcam do eksperymentowania. Powodzenia! 

Poziom zaawansowania: Średni 

Składniki na 2 porcje:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 6 szt. szparagów zielonych
  • 6 plastrów szynki „szchwardzwaldzkiej”
  • 120 g orzechów włoskich
  • 1 duży batat
  • 50 g sera koziego (10g do sosu)
  • natka pietruszki
  • 8 małych ząbków czosnku
  • garść liści bazylii
  • garść pistacji
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • 5 łyżki śmietanki 30 %
  • 2 łyżeczki oliwy
  • tymianek suszony/świeży
  • 1-2 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zaczynamy od zamarynowania kurczaka. W tym celu, maczamy go w oleju z dodatkiem doli, pieprzu, tymianku i czosnku (2 ząbki). Wkładamy mięso do lodówki na ok. godzinę.

W międzyczasie, obieramy batata i szparagi. W przypadku szparagów odkrajamy ok. 1/4 kawałka od końca i obieramy do 1/3 wysokości. W ten sposób pozbędziemy się łykowatych części. Gotujemy warzywa w lekko osolonej wodzie przez ok. 10-15 min, aż przestaną być twarde.

W oczekiwaniu aż się ugotują nastawiamy piekarnik na ok. 180 stopni i przygotowujemy panierkę do kurczaka. Najpierw obtaczamy go w roztrzepanym jajku, a później w pokruszonym na drobne kawałki/ proszek orzechy włoskie. Smażymy z obu stron, do zrumienienia panierki, na średnim ogniu.

Wracając do batatów i szparagów, wkładamy je do piekarnika i zapiekamy przez ok. 10-15 min, żeby szynka w którą zawinięte są szparagi była chrupiąca przy brzegach. Upieczone bataty miksujemy z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku (1-2 ząbki) i natki pietruszki za pomocą blendera lub jeśli go nie mamy rozgniatamy całość widelcem i łączymy wszystkie składniki.

Danie serwujemy z sosem. Aby go zrobić wystarczy zmieszać oliwę, pistacje, bazylię, ser, 2 małe ząbki czosnku, śmietanę, śmietankę, sól i pieprz.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *