Aromatyczna micha

Chłodnik litewski z awokado

Poznałam jego smak niedawno i od razu się zakochałam! Wy też będziecie mieli podobne uczucia, jeśli przygotujecie go zgodnie z naszym przepisem. Wzbogaciłyśmy go dodatkiem w postaci awokado. Ale z nim, czy bez niego, musicie koniecznie spróbować. Na zbliżające się upalne dni, jak znalazł. 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 pęczek botwinki z większymi buraczkami
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 400 g kefiru 
  • 400 g śmietany 18% 
  • 2 małe ogórki gruntowe
  • kilka szt. rzodkiewki
  • połówka dojrzałego awokado
  • 4 jajka
  • 2 łyżki szczypiorku i koperku 
  • mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Aby uzyskać wywar, gotujemy włoszczyznę w osolonej wodzie. Kiedy warzywa będą miękkie, przecedzamy je przez sito, aby pozostał rzadki płyn. Dodajemy tam buraczki pokrojone w kostkę i gotujemy ok. 15 min. Następnie dorzucamy posiekane liście botwinki (wystarczą 3/4 garście) i trzymamy całość na małym ogniu jeszcze przez 5 min. 

Do przestygniętego wywaru dodajemy kefir i śmietanę. Potem dorzucamy pokrojone/starte warzywa, zioła i przyprawy. Podajemy schłodzony z jajkiem.

Pysznych wrażeń! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *