Poznałam jego smak niedawno i od razu się zakochałam! Wy też będziecie mieli podobne uczucia, jeśli przygotujecie go zgodnie z naszym przepisem. Wzbogaciłyśmy go dodatkiem w postaci awokado. Ale z nim, czy bez niego, musicie koniecznie spróbować. Na zbliżające się upalne dni, jak znalazł.
Składniki na 4 porcje:
- 1 pęczek botwinki z większymi buraczkami
- 500 ml wywaru warzywnego
- 400 g kefiru
- 400 g śmietany 18%
- 2 małe ogórki gruntowe
- kilka szt. rzodkiewki
- połówka dojrzałego awokado
- 4 jajka
- 2 łyżki szczypiorku i koperku
- mały ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Aby uzyskać wywar, gotujemy włoszczyznę w osolonej wodzie. Kiedy warzywa będą miękkie, przecedzamy je przez sito, aby pozostał rzadki płyn. Dodajemy tam buraczki pokrojone w kostkę i gotujemy ok. 15 min. Następnie dorzucamy posiekane liście botwinki (wystarczą 3/4 garście) i trzymamy całość na małym ogniu jeszcze przez 5 min.
Do przestygniętego wywaru dodajemy kefir i śmietanę. Potem dorzucamy pokrojone/starte warzywa, zioła i przyprawy. Podajemy schłodzony z jajkiem.
Pysznych wrażeń! 🙂