Cukierenka

Pyszne trio ciasteczek na święta

Te ciasteczka są idealne na święta. A to dlatego, że są aromatyczne i ich przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Polecamy zaserwować je z grzańcem, którego przepis również dodałyśmy. 

Składniki na 8 ciasteczek:

  • Wersja z pistacjami i ciasteczkami „Amaretti”/migdałami
    • 70g pistacji
    • 60g ciasteczek „Amaretti”/migdałów
    • 7 łyżek rozpuszczonego masła
    • 2 łyżki mąki
    • 1-1,5 łyżki cukru
    • pół łyżeczki proszku do pieczenia 

Sposób przygotowania:

Zmielone pistacje i ciastka mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, masłem i wyrabiamy do uzyskania w miarę stabilnej konsystencji. 

  • Wersja z czekoladą i masłem orzechowym 
    • tabliczka czekolady mlecznej
    • 3,5 łyżki masła orzechowego
    • 5 łyżek rozpuszczonego masła
    • 3/3,5 łyżki mąki 
    • łyżeczka cynamonu
    • 1-1,5 łyżki cukru
    • pół łyżeczki proszku do pieczenia 

Sposób przygotowania:

Kroimy czekoladę w kostkę i dodajemy ją do reszty składników. Mieszamy wszystko, do uzyskania w miarę stabilnej masy.

  • Wersja z migdałami i masłem orzechowym
    • 3 łyżki masła orzechowego
    • 80 g migdałów
    • 3 łyżki mąki
    • 5 łyżek rozpuszczonego masła
    • 3 łyżki cukru
    • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Zmielone migdały mieszamy z resztą składników i wyrabiamy do uzyskania w miarę stabilnej masy.

Wszystkie ciasteczka pieczemy w temp. ok 180 stopni, przez ok. 15 minut.

Miłego chrupania. 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *