Czas na obiad, Klasyka w nowym wydaniu

Krokiety z hummusem i boczkiem

Preferujemy raczej tradycyjne potrawy na święta, ale postanowiłyśmy trochę poeksperymentować. Oto efekty naszej kulinarnej zabawy. 

Składniki na 6 szt.

  • Na ciasto
    • ok. 200g mąki
    • ok. 400 ml mleka
    • 2 jajka
  • Na farsz
    • humus kupny lub domowy (przepis poniżej)
      • 140 g ciecierzyczy
      • 30 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
      • 25/ok.5 łyżeczek g pasty tahini 
      • 2 średnie ząbki czosnku 
      • przyprawy: kmin rzymski, czubryca czerwona ostra (cząber, papryka chilli, kozieradka, pieprz czarny, czosnek granulowany, cebula suszona, tymianek) pieprz, sól
      • odrobina soku z cytryny
    • 6 plasterków boczku/bekonu
  • Dodatkowo:
    • olej do smażenia 
    • bułka tarta i mąka do obtoczenia
    • 2 jajka

Sposób przygotowania hummusu:

Ciecierzycę moczymy przez całą noc w zimnej wodzie. Potem gotujemy ją przez ok. 1,5 godz. (Można w tej samej wodzie). Odsączamy ją, wrzucamy do blendera i miksujemy z odrobiną zalewy i resztą składników na pastę.

Sposób przygotowania krokietów:

Smażymy naleśniki. Na każdy naleśnik posmarowany hummusem, wykładamy plasterek boczku/bekonu. Zawijamy placek jak gołąbki. (Składamy dwa brzegi do środka i całość rolujemy.) Krokiety obtaczamy w mące, jajku, a potem bułce tartej. Śmażymy na oleju, na średnim ogniu. 

Oczywiście można je również podać w wersji wigilijnej, bez boczku. 😉

Voila! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *