Preferujemy raczej tradycyjne potrawy na święta, ale postanowiłyśmy trochę poeksperymentować. Oto efekty naszej kulinarnej zabawy.
Składniki na 6 szt.
- Na ciasto
- ok. 200g mąki
- ok. 400 ml mleka
- 2 jajka
- Na farsz
- humus kupny lub domowy (przepis poniżej)
- 140 g ciecierzyczy
- 30 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
- 25/ok.5 łyżeczek g pasty tahini
- 2 średnie ząbki czosnku
- przyprawy: kmin rzymski, czubryca czerwona ostra (cząber, papryka chilli, kozieradka, pieprz czarny, czosnek granulowany, cebula suszona, tymianek) pieprz, sól
- odrobina soku z cytryny
- 6 plasterków boczku/bekonu
- humus kupny lub domowy (przepis poniżej)
- Dodatkowo:
- olej do smażenia
- bułka tarta i mąka do obtoczenia
- 2 jajka
Sposób przygotowania hummusu:
Ciecierzycę moczymy przez całą noc w zimnej wodzie. Potem gotujemy ją przez ok. 1,5 godz. (Można w tej samej wodzie). Odsączamy ją, wrzucamy do blendera i miksujemy z odrobiną zalewy i resztą składników na pastę.
Sposób przygotowania krokietów:
Smażymy naleśniki. Na każdy naleśnik posmarowany hummusem, wykładamy plasterek boczku/bekonu. Zawijamy placek jak gołąbki. (Składamy dwa brzegi do środka i całość rolujemy.) Krokiety obtaczamy w mące, jajku, a potem bułce tartej. Śmażymy na oleju, na średnim ogniu.
Oczywiście można je również podać w wersji wigilijnej, bez boczku. 😉
Voila!