Aromatyczna micha

Zupa na czerwonym winie z pomidorami i owocami morza

Jeszcze nigdy nie jadłam owoców morza i nie byłam do nich za bardzo przekonana. Jeśli Wy macie podobnie, to koniecznie ugotujcie tą zupę, a z pewnością w nich zagustujecie. Charakteru dodaje im odrobina mleka kokosowego, które świetnie kompunuje się również z innymi składnikami zupy.

Składniki na 5-6 porcji:

  • ok. 2 l wody
  • ok. 250 g włoszczyzny na bulion
  • 200 g owoców morza
  • 400 g pomidorów (mogą być z puszki)
  • 1 średnia cebula
  • pół średniej cukinii
  • pęczek natki pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • ok. 250 ml wina czerwonego
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Do gotującej się, posolonej wody, z dodatkiem ziela i liścia wrzucamy włoszczyznę. Czekamy aż zmięknie i dodajemy cukinię. W międzyczasie podsmażamy na patelni owoce morza z cebulą, podlane winem czerwonym. Doprawiamy całość czosnkiem, solą i pieprzem oraz odrobiną pietruszki. Podduszamy wszystko na średnim ogniu przez ok. 10-15 min, po czym przekładamy zawartość patelni do garnka z wywarem. Gotujemy przez jakiś czas. Pod koniec gotowania dodajemy pomidory i natkę pietruszki.

Gotowe! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *