Śledzie z tahini


Szybki śledzik ze śmietaną w nieco innej niż tradycyjna wersji. Tym razem dodałam do niego pastę sezamową tahini i pestki granatu, wyszło orientalnie ale również bardzo apetycznie. Spróbujcie sami...

Składniki:
200 g filetów śledziowych matjas
1/2 szkl. śmietany lub jogurtu naturalnego
łyżka pasty tahini
łyżeczka miodu
granat
sok z cytryny
sól, pieprz


  • Matjasy namoczyć w zimnej wodzie przez około 2 godziny, następnie pokroić w ukośne paski. Skropić sokiem z cytryny.
  • Śmietanę wymieszać z tahini i miodem. Doprawić solą i pieprzem. 
  • Dodać pokrojone śledzie i ponownie zamieszać.
  • Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.
  • Podawać posypane pestkami granatu.



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne