Libański sos czosnkowy Toum z sokiem z cytryny i białkiem jajka
Sosy i dipy

Toum – libański sos czosnkowy

Kuchnia : Libańska | Czas przygotowania : 10 minut | Czas gotowania/pieczenia : 5 minut

Toum, czyli przepis na libański sos czosnkowy. Podaje się go wraz z libańskim chlebem, hummusem, tabbouleh, czy shawarmą. Można go również serwować jako dip do różnych mięs i innych przekąsek. W zbliżającym się sezonie polecamy go jako dodatek do szparagów :) W lodówce można przechowywać go tygodniami!

Polecam również przepis na nasz polski sos czosnkowy, który idealnie pasuje do sałatek, pizzy oraz wielu innych przekąsek. Przepis na niego znajdziecie tutaj: Sos czosnkowy do pizzy i nie tylko.


Toum – Składniki:

  • 4 ząbki czosnku
  • 60ml oliwy z oliwek (lub oleju roślinnego, np. rzepakowego)
  • szczypta soli
  • sok z połowy średniej cytryny
  • białko jajka (tradycyjnie nie jest używane w oryginalnym przepisie, ale wiele osób je dodaje, by sos był bardziej kremowy i delikatny)

Sos czoskowy Toum

Toum – Wykonanie:

  1. Czosnek obrać z łupinek. Zmiażdżyć w moździerzu lub przecisnąć przez praskę. Dodać sól i białko jajka, ubić do czasu powstania śnieżnobiałej masy (lub zblendować blenderem).
  2. Następnie małymi porcjami dodawać po ściance oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Miksować na średnich obrotach uważając, by nie za szybko dodać oliwę, ponieważ może to spowodować zwarzenie się emulgującej masy. Po wlaniu porcji oliwy wlewać na zmianę trochę soku z cytryny, potem znowu oliwę itd. aż do wyczerpania składników. Smacznego!

Polecam również przepis na nasz polski sos czosnkowy, który idealnie pasuje do sałatek, pizzy oraz wielu innych przekąsek. Przepis na niego znajdziecie tutaj: Sos czosnkowy do pizzy i nie tylko.


Oryginalny libański Toum

Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here