wtorek, 6 lutego 2018

Kurczak w kremowym sosie musztardowym



Kurczak w kremowym sosie musztardowym


Ekspresowa potrawka z kurczaka, to danie zasługuje na uwagę w dni chłodne, deszczowe i zabiegane. Jego niewielka lista składników oraz czas przygotowania sprawi, że talerz szybko się napełni, a podniebienie zadowoli.
Zapraszam.
Proporcje na 2 osoby:


Składniki:
  • 2 filety z kurczaka wysokiej jakości
  • 2 duże szalotki
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej 
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 plaster masła 
  • 1/2 cytryny
Wykonanie:

Filety oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do rozgrzanego masła w przygotowanym garnku lub patelni, podsmażyć, następnie dodać pokrojone w talarki szalotki, smażyć całość około 3 minuty do zrumienienia się. Śmietanę zmieszać z musztardą (można dodać tylko jedną łyżkę musztardy zamiast dwóch dla łagodniejszego efektu), dodać do podsmażonego mięsa, skropić cytryną, dolać sos sojowy, doprawić do smaku solą i pierzem, dodać gałkę muszkatołową, dusić na małym ogniu do zgęstnienia sosu około 5 minut. Na koniec do gotowego dania dorzucić posiekaną natkę pietruszki. 

Danie komponuje się z każdym dowolnym dodatkiem, może to być purée ziemniaczane, frytki, ryż, kasza, makarony, jak również świeże chrupiące pieczywo podane oczywiście z zestawem ulubionych sałat.






Smacznego!

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...