niedziela, 15 kwietnia 2018

Babeczki makowe z kremem truskawkowym


Babeczki makowe z kremem truskawkowym są przepyszne! Będą piękną i smaczną ozdobą stołu na każde spotkanie rodzinne, poza tym świetnie się sprawdzą również na piknik lub spotkanie na podwórku. Dzięki temu, że są niewielkie nie potrzeba do nich sztućców, a że są takie smaczne, to wierzcie mi, że trudno skończyć na jednej ;-)



SKŁADNIKI

Biszkopt makowy:

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 70 g maku niebieskiego
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem truskawkowy:

  • 500 g śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 galaretka truskawkowa + 150 ml wody
Pozostałe:


WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal miksując. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, po czym stopniowo wsypywać do masy jajecznej delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przelać na blaszkę, wyrównać i włożyć do piekarnika. Piec 20 minut, po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.

Krem truskawkowy: 150 ml wody zagotować, wyłączyć palnik i wsypać galaretkę truskawkową. Całość dobrze wymieszać i zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Do śmietany dodać lekko tężejącą galaretkę i całość dobrze zmiksować.

Z biszkoptu oderwać papier do pieczenia, po czym wykrajać szklanką koła. Każde posmarować dżemem truskawkowym, a następnie wycisnąć szprycą dekoracyjną krem truskawkowy. Babeczki udekorować wedle uznania (u mnie dekoracja z kolorowych perełek, czekoladowych motyli i kwiatów).

Uwagi: Zamiast babeczek truskawkowych można zrobić w dowolnym innym smaku, np. zamieniając dżem na wiśniowy i tak samo z galaretką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz