Dziś do niedzielnej kawy klasyka klasyki czyli sernik bez spodu. U mnie z rodzynkami i skórką pomarańczową (zdecydowanie moje ulubione bakalie!), na górę polewa z ciemnej czekolady i trochę ozdób :) Możecie modyfikować go dowolnie dodając swoje ulubione dodatki, bakalie, wiśnie ze słoika, polewę z białej czekolady. Sernik piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm. Użyłam drobnomielonego twarogu w kostce, myślę, że przy sernikach dobrze spisuje się zasada: im lepszy i prawdziwszy ser uda się Wam znaleźć, tym smaczniejszy będzie Wasz sernik.
Składniki:
1 kg sera na sernik (użyłam drobno mielonego twarogu w kostce)
1 szklanka cukru
3 łyżeczki cukru wniliowego
100 g masła
5 jajek
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
+ dowolne bakalie i dodatki (u mnie rodzynki i skórka pomarańczowa, na wierzch ciemna czekolada, truskawka i kupne beziki)
Jak zrobić sernik bez spodu?
Jeśli tak jak ja korzystacie z twarogu w kostce warto go na samym początku nieco rozbić w mikserze.
Do sera dodajemy jajka, cukier i cukier waniliowy. Miksujemy na najniższych obrotach miksera – masa powinna być jednolita, ale nie należy jej dodatkowo napowietrzać.
Dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Od czas do czasu warto zgarnąć masę z brzegów za pomocą silikonowej szpatułki.
Na koniec dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz ulubione bakalie.
Masę przekładamy do blaszki, nie należy jej wykładać papierem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 170 stopni przez 1 godzinę. Sernik po godzinie w piekarniku powinien być dosyć blady (nie taki jak mój! zagapiłam się i piekł sie godzinę i 10 minut). Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy delikatnie drzwiczki i zostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia.
Sernik najłatwiej pokroić dopiero po zupełnym wystudzeniu. Mój chłodził się w lodówce przez całą noc.
Polewę czekoladową zrobiłam ze 100 g gorzkiej czekolady i 1 łyżeczki oleju kokosowego. Wystarczy rozpuścić ją w kąpieli wodnej i po przestudzeniu polać sernik.
Mój sernik udekorowałam kupnymi bezikami, truskawkami i listkami mięty.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)