Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Kluski leniwe z sosem waniliowym

Kluski leniwe to jedne z moich ulubionych dań na słodko. Często mając chwilę lubię sobie je przyrządzić. W domu nam zawsze jedną porcję tzw. "kryzysową", na wypadek, gdyby naszła mnie chęć na takie pyszne i domowe kluseczki leniwe. Kluski leniwe z sosem waniliowym są tak naprawdę dobrym i łatwym rozwiązaniem na szybki obiad. Same kluski leniwe przygotowuje się w mniej niż 30 minut, a sos waniliowy jest bardzo prosty. Oczywiście kluski leniwe można podać również bułką tartą lub śmietaną. Polecam!
Składniki:
leniwe
500 g białego sera
50 g mąki pszennej
2 jajka
woda
sól
olej
sos waniliowy
500 ml mleka
140 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
4 żółtka
laska wanilii
Kluski: Biały ser przeciskam przez praskę lub dobrze rozgniatam widelcem. Dodaję mąkę oraz jajka. Zagniatam gładkie ciasto. Zagotowuję wodę wraz z solą i odrobiną oleju. Ciasto dzielę na dwie części. Tworzę wałek, z którego nożem wycinam zgrabne kluseczki. Kluski wrzucam do wody. Gotuję do momentu wypłynięcia. Odcedzam. Studzę.
Sos waniliowy: Mleko zagotowuję z laską wanilii i 40 g cukru. Żółtka ucieram z 40 g cukru i mąką ziemniaczaną. Wyjmuję laskę wanilii. Do utartych żółtek dodaję połowę ciepłego mleka. Mieszam i dodaje do pozostałego mleka. Mieszam na małym ogniu do zgęstnienia(nie zagotowuję). Można sos przelać przez sitko, aby nie było grudek. Sos jest dodatkiem do klusek.
Ciepłe kluski posypuję cukrem i polewam sosem waniliowym.
kluski leniwe, leniwe, kluski leniwe z sosem waniliowym
Smacznego!
Źródło sosu :" Pyszne 25", A. Starmach, s. 167

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj