niedziela, 15 kwietnia 2018

Pieprzny camembert z owocową nutą


Bardzo fajny pomysł dla smakoszy tego rodzaju serów. Camembert z zielonym pieprzem podany ze świeżą rukolą, roszponką, żurawiną, egzotycznymi owocami i chrupiącymi orzeszkami smakuje rewelacyjnie. Pikantny, pieprzny ser idealnie komponuje się ze słodkimi owocami tworząc znakomitą przekąskę.

Składniki:

2 sery camembert z zielonym pieprzem
1 jajko
bułka tarta
olej rzepakowy
50g świeżej rukoli
50g świeżej roszponki
1 pomarańcza
2 kiwi
1/2 mango
80g orzeszków ziemnych
4 łyżki gotowej żurawiny (ze słoika)
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

1. Ser obtoczyć w jajku, bułce i jeszcze raz w jajku i bułce, smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na małym ogniu.

2. Pomarańczę wyfiletować pozbawiając białej błonki, pokroić w księżyce. Kiwi oraz mango obrać i pokroić w większą kostkę.

3. Na talerzu ułożyć umytą rukolę, roszponkę, pomarańczę, kiwi, mango i żurawinę. Na środku położyć usmażony ser, całość posypać uprażonymi na suchej patelni orzeszkami i posypać świeżo zmielonym pieprzem.




1 komentarz:

  1. Ciekawe i zaskakujace polaczenia :)

    Zapraszm rowniez do mnie
    http://pelen-brzuszek.blogspot.com

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń