Zupa pomidorowa z żółtym serem |
Składniki potrzebne do przygotowania
zupy pomidorowej (4 porcje):
- skrzydło z indyka lub inne dowolne mięso na zupę,
- 2 średnie marchewki,
- 1 nieduża pietruszka,
- 2 łodygi selera naciowego lub kawałek korzenia selera,
- ćwiartka średniej wielkości pora lub pół cebuli,
- 1 puszka pomidorów bez skórki,
- 200g ryżu,
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany,
- sól i pieprz do smaku,
- 10 dag żółtego sera,
- natka pietruszki do posypania.
Sposób przygotowania zupy
pomidorowej:
Mięso płuczę i wkładam do
garnka, włoszczyznę obieram ze skórki, płuczę i dorzucam do mięsa, całość
zalewam wodą, wsypuje około pół płaskiej łyżki soli i doprowadzam do
wrzenia.
Zmniejszam intensywność grzania
tak, aby wywar delikatnie się gotował i pozostawiam tak na około godzinę.
Gotuję ryż na sypko.
Pomidory przekładam z puszki
do wysokiego naczynia i blenderuję.
Wyjmuję z wywaru włoszczyznę
i ugotowane mięso, wlewam zmiksowane pomidory i doprowadzam do
wrzenia, pozostawiam na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Wlewam do szklanki jogurt
naturalny, dodaję do niego szczyptę soli i wlewam kilka łyżek gorącej zupy,
mieszam, znów dolewam zupy, mieszam i powtarzam to jeszcze raz (dzięki
takiemu zahartowaniu jogurt albo śmietana nie zważa się w zupie).
Przelewam do garnka zawartość
kubka, mieszam gotuje przez 3 minuty i wyłączam grzanie.
Wykładam ryż na talerze, posypuję
tartym żółtym serem i zalewam gotującą się zupą (zupa musi być bardzo
gorąca aby ser się roztopił), całość posypuję posiekaną natką pietruszki
i zupa pomidorowa gotowa.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz