wtorek, 9 kwietnia 2013

Zielone szpinakowe naleśniki z czerwoną soczewicą


Zielone szpinakowe naleśniki z czerwoną soczewicą
Zielone szpinakowe naleśniki z czerwoną soczewicą
Nawet najwspanialsze naleśniki mogą się kiedyś znudzić, więc dziś odmiana – wiosenne naleśniki w kolorze zielonym z czerwonym nadzieniem. Dodanie szpinaku do ciasta to całkiem niezła myśl, szczególnie, gdy mamy w domu zagorzałych wrogów tego wspaniałego i wartościowego warzywa. To danie z pewnością zachwyci również jego amatorów a co niektórych może nieco zaskoczy. Szpinakowe naleśniki nadziane soczewicą i pomidorami zapiekane z żółtym serem można przygotować w na prawdę krótkim czasie. Są rewelacyjne. Spróbujcie.


Składniki potrzebne do przygotowania zielonych szpinakowych naleśników z czerwoną soczewicą (6 naleśników):

Naleśniki:

  • 5 łyżek maki pszennej typ 450 albo 500,
  • 5 łyżek maki pszennej razowej,
  • szklana mleka,
  • 2 jajka,
  • 20 dag mrożonego szpinaku w liściach,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju.

Nadzienie:

  • 20 dag czerwonej soczewicy,
  • 1 puszka pomidorów bez skórki w sosie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • odrobina ostrej papryki,
  • płaska łyżeczka suszonej bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.


Sposób przygotowania zielonych szpinakowych naleśników z czerwoną soczewicą:

Rozmrożony szpinak miksuję blenderem (lepiej użyć szpinaku w liściach, ponieważ ma mniej wody).
Oba rodzaje mąki mieszam ze sobą, dodaję zmiksowany szpinak, sól, jajka oraz olej i mieszam łyżką aż nie będzie grudek. Ciągle mieszając stopniowo dodaję mleko. Ciasto gotowe.
Pomidory z puszki przekładam do wysokiego naczynia i blenderuję razem z czosnkiem. Przelewam je do rondla i doprowadzam do wrzenia, dodaję soczewicę. Gotuję często mieszając i podlewając niewielkimi porcjami wody aż do momentu, gdy soczewica będzie miękka i zacznie się rozpadać.
Na rozgrzanej patelni rozprowadzam niewielką warstewkę oleju i smażę naleśniki z obu stron.

Zielone szpinakowe naleśniki
Zielone szpinakowe naleśniki

Rozkładam farsz na szpinakowych naleśnikach i zwijam je w ruloniki. 

Zielone szpinakowe naleśniki z czerwona soczewicą
Zielone szpinakowe naleśniki z czerwona soczewicą

Układam w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym posypuję startym żółtym serem.

Zielone szpinakowe naleśniki z czerwona soczewicą
Zielone szpinakowe naleśniki z czerwona soczewicą
Zapiekam w rozgrzanym do temperatury 200oC piekarniku przez około 15 minut (aż ser się zarumieni).
Zielone szpinakowe naleśniki z czerwoną soczewicą gotowe.

Zielone szpinakowe naleśniki z czerwona soczewicą
Zielone szpinakowe naleśniki z czerwona soczewicą


SMACZNEGO

Przywołujemy wiosnę!!!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku