czwartek, 8 maja 2014

Coś z "niczego" czyli zapiekanki z ciasta francuskiego

Zapiekanki z ciasta francuskiego z wędliną, serem i papryką
Zapiekanki z ciasta francuskiego

Zapiekanki z ciasta francuskiego sprawdzają się świetnie w sytuacjach awaryjnych czyli przy okazji wizyty niezapowiedzianych gości, lub po prostu na szybką kolację na ciepło. Zrobienie ich to również fajny pomysł na „posprzątanie” lodówki z różnych resztek :). Można do nich dodać właściwie wszystko, a ciasto francuskie równie dobrze można zastąpić drożdżowym. Spróbujcie.

Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanek z ciasta francuskiego:
  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 2 jajka,
  • 20 dag żółtego sera 

I dodatkowo do wyboru: 
  • dowolna wędlina,
  • boczek,
  • mięso z kurczaka (np. z rosołu),
  • papryka czerwona, zielona lub żółta,
  • podduszona cukinia,
  • podsmażone pieczarki,
  • gotowany brokuł lub kalafior,
  • cebula,
  • szczypior,
  • natka pietruszki,

lub co tam komu przyjdzie do głowy :)

Sposób przygotowania zapiekanek z ciasta francuskiego:

Wybrane składniki kroję w niezbyt grubą kostkę. Jajka roztrzepuję w miseczce. Ser ścieram na tarce o grubych oczkach. Łączę ze sobą wszystkie składniki, wykładam je na rozłożony arkusz ciasta francuskiego i rozprowadzam równomiernie.

Sposób przygotowania zapiekanek z ciasta francuskiego
Sposób przygotowania zapiekanek z ciasta francuskiego

Zwijam ciasto ze składnikami w roladę, kroję na „kromeczki” o grubości około 1,5 cm i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. 

Sposób przygotowania zapiekanek z ciasta francuskiego
Sposób przygotowania zapiekanek z ciasta francuskiego

Zapiekanki piekę przez około 15-20 minut (do zarumienienia)w rozgrzanym do 180oC piekarniku (termoobieg). Zapiekanki z ciasta francuskiego gotowe.


Zapiekanki z ciasta francuskiego z wędliną, serem i papryką
Zapiekanki z ciasta francuskiego

SMACZNEGO :)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku