Zielony kurczak




Kurczak, kurczak i jeszcze raz kurczak, to jest to co można jadać codziennie a co za tym idzie jest masa różnych przepisów na jego podanie. Dzisiaj moja kolejna odsłona kury tym razem w sosie szpinakowym. Szpinak jako szpinak sam w sobie jest nijaki i na początku nie wiedziałem jak go doprawiać aby był smaczny. Teraz wiem że wystarczy sól, pieprz i czosnek. Przepis błyskawiczny i bardzo prosty. Podajemy go z ryżem lub makaronem, kompozycja dowolna. Tak więc lecimy:

Składniki:
500g kurczaka
200g świeżego szpinaku
330ml śmietany 18%
5 ząbków czosnku
sól , pieprz

Kurę kroimy w drobna kosteczkę i przesmażamy na patelni. Gdy kura dojdzie wrzucamy szpinak i czekamy aż się skurczy. Następnie zalewamy śmietana dodajemy przetarty czosnek sól, pieprz i chwilkę dusimy. I tyle danie gotowe. W międzyczasie można ugotować ryż/makaron i w 15 min mamy pyszny obiad.

Smacznie i szybko.


Wartość odżywcza oraz kalorie:
Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net


Komentarze