Karkówka w musztardzie




Karkóweczka to drugi po kurczaku moje ulubione mięsko. Przeważnie opiekam na grillu bądź piekę ale to tak fest żeby była aż chrupka i cały tłuszcz się wytopił :) Dzisiaj podam sposób na karkóweczke w musztardzie, bardzo fajny prosty sposób na szybki obiad. Dla osób na diecie białkowo-tłuszczowej idealne rozwiązanie do tego jakaś surówka i wcinamy, a dla wszystkożerców dorzucamy ryżyk czy jakieś pieczone ziemniaczki i mamy pełnowartościowy posiłek. Dla hardcorowców polecam patent, który zaczerpnąłem od BigMajka jako dodatek do karkówki - kiszona kapusta zmieszana z majonezem - jadałem wchodzi mega ;)

Składniki:
1kg karkówki
150g musztardy
kilka ząbków czosnku
sól, pieprz

Mięsko kroję na dziesięć 100g plastrów (łatwiej mi potem dzielić na porcje :P) nakłuwam dziurkaczem i lekko rozbijam. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przetartym czosnkiem, po czym wrzucamy do miski zalewamy musztardą i do lodówki na 2h. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C opcja termoobieg. Mięsko wrzucamy do naczynia żaroodpornego i do pieca na około godzinę. Stara zasada 1h pieczenia na 1 kg mięsa :) 

Smacznego !!!!


Wartość odżywcza oraz kalorie:



Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Komentarze