Muffinki jajeczne


Ostatnio zostało kilka naleśników i zastanawiałem się do czego je wykorzystać, szybka burza mózgu i pomysł padł na muffinki na spodzie z naleśników. Powiem Wam to był dobry wybór bo żona zjadła ze smakiem i jest to bardzo dobre  urozmaicenie dla zwykłej jajecznicy , sadzonych czy omleta - takie coś innego prostego a fajne rozwiązanie. Składniki dodajecie według gustu co akurat macie w lodówce czy na co macie ochotę. W moim przypadku wyglądało to tak.



Składniki:
Kilka naleśników 
4 jajka
100ml śmietany 18%
szpinak
pomidorki koktajlowe
kilka plastrów szynki
starty ser
sól, pieprz 
czosnek , papryka

Z naleśników wycinamy okręgi tak aby zakryły spód i trochę boków formy do muffinek (ja używałem formy na 12 sztuk i składniki akurat na tyle stykają). Jajko mieszamy ze śmietana sola i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami - u mnie papryka i czosnek. Do foremek wkładamy wykrojone mini naleśniki na to wrzucamy pomidorki, szynkę szpinak i zalewamy masa jajeczno-śmietanową. Na gorę troszkę sera. Piekarnik 180 °C opcja termoobieg - pieczemy coś koło 15-20 min aż jajka się zetną. Gotowe. 

Smacznego !!!

Wartość odżywcza oraz kalorie (12 muffinek):




Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Komentarze