Kocioł drwala


Bardzo lubię dania jednogarnkowe, bo oprócz patelni wystarczy jeden gar, w którym robię całe danie - a i żona jest zadowolona bo nie musi myć całej sterty :) Dzisiejsza potrawa nie ma nazwy więc nazwę ją ,,Kocioł drwala'' bo niejeden drwal by zjadł je ze smakiem, to połączenie leczo jak i chłopskiego garnka - jest mięcho są warzywa są ziemniaczki więc pełnowartościowy posiłek jak nic. Jest smaczne , pyszne i najważniejsze kaloryczne :) Najwięcej czasu schodzi z samym krojeniem - później gdy wszystko wyląduje w garze pozostaje czekanie aż będzie ready. No to zaczynamy.

Składniki:
1kg ziemniaków
500g kiełbasy z kurczaka
300g surowego boczku
1 por
1 cebula
pół główki średniej młodej kapusty
1 opakowanie pomidorów w puszce
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
oliwa do smażenia
2l bulionu warzywnego / mięsnego
sól, pieprz
majeranek, oregano, słodka papryka, zioła prowansalskie


Na początek przygotowujemy patelnię i duży gar (u mnie 5 l) bo naprawdę wyjdzie sporo tego jedzonka :) Do blendera wrzucamy pomidory z puszki, koncentrat i przyprawy - u mnie majeranek, oregano, słodka papryka i zioła prowansalskie - wszystko blendujemu na gładko. Na patelni przesmażamy kolejno oddzielnie drobno pokrojone: boczek, kiełbaskę, cebulkę i pora - każdy element po przesmażeniu od razu do gara. Gdy w garze jest już mięcho, cebula i por zalewamy to wywarem i zaczynamy gotowanie. Dodajemy zmiksowane pomidory z przyprawami, drobno pokrojoną kapustę i ziemniaki skrojone w kostkę - gotujemy tak z 30-40 min aż ziemniaki będą mięciutkie. Ja przeważnie robię takie dania na wieczór aby przez noc wszystkie smaki się przeżarły. Na koniec doprawiamy według uznania sola i pieprzem. Danie gotowe.

Smacznego !!!

Wartość odżywcza oraz kalorie:




Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net



Komentarze