Gulasz węgierski




23 marca przypadał Dzień Przyjaźni Polsko - Węgierskiej, z tej okazji postanowiłem zaserwować moim domownikom moją wersję potrawy, która kojarzy się z Węgrami, prosty gulasz węgierski. Mieliśmy wcinać go z plackami ziemniaczanymi, ostatecznie młody zjadł z ryżem a my z żoną z kaszą gryczaną. Sosik mięsno paprykowy aż chciało się wcinać nawet z samym chlebkiem.

Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
1,5 l bulionu warzywnego
200g pieczarek
1 papryka czerwona
1 marchewka
1 cebula
3 łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz, czosnek
2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego
olej do smażenia
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki mąki

 Do gara wlewamy bulion i wstawiamy na gaz. Na patelce przesmażamy pokrojone mięsko doprawiamy słodka papryką, czosnkiem, solą pieprzem. Gdy jest już przesmażone, wrzucamy do gara z bulionem. Na patelce przesmażamy kolejno drobno pokrojona cebulkę oraz pieczarki  - cebula ma się zeszklić pieczarki lekko przesmażyć- po przesmażeniu wszystko do gara. Smażenia tyle :) Teraz skupiamy się na garnku - mamy już tam bulion , mięsko, cebulę i pieczarki - dodajemy drobno pokrojona paprykę oraz marchewkę pokrojona w talarki oraz przyprawy (2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziele angielskie, 2 łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki) i tak gotujemy 1-1,5 godziny aż mięsko będzie mięciutkie. Na koniec w rondelku robimy zasmażkę - rozpuszczamy 2 łyżeczki masła i mieszamy z 2 łyżeczkami mąki - do powstałej masy dolewamy troszkę ,,wody,, z gulaszu - gdy się dobrze połączy z zasmażką całość do gara - zagotować i możemy wcinać.

Smacznego !!!

Wartość odżywcza oraz kalorie:



Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Komentarze