Jeśli zastanawiacie się jeszcze jakie przystawki zagoszczą na Waszym stole wielkanocnym albo chcielibyście zaskoczyć rodzinę i gości czymś nowym, to zapraszamy do przetestowania naszego przepisu. Satysfakcja gwarantowana! 😉
Składniki na formę ok 24 x 24 cm
Ciasto
- ok. 250 g opakowania mrożonego szpinaku (mielony)
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- szklanka mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
Masa
- 200 g serka śmietankowego typu Almette
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki koperku
- 2 łyżeczki szczypiorku
- 3/4 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz
Dodatki
- łosoś wędzony
- pomidorki koktajowe
Sposób przygotowania:
Ciasto
- Szpinak rozmrażamy i odsączamy.
- Jajka (Najlepiej by były w temperaturze pokojowej.) wbijamy do miski, dodajemy sól i ubijamy na puszystą masę. Następnie ciągle ubijając, wlewamy cieniutkim strumieniem olej. Dodajemy szpinak i miksujemy na małych obrotach miksera, do połączenia się składników. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesypujemy do ubitych jajek i krótko miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.
- Dno formy wykładamy papierem. Wlewamy powstałą masę i pieczemy przez ok. 40 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy i ostudzamy.
Masa
- Serek mieszamy z jogurtem, rozgniecionym ząbkiem czosnku, poszatkowanymi ziołami, solą i pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny.
Całość
- Ciasto przekrajamy w połowie wysokości, na 2 części. Dolną zostawiamy w formie lub przekładamy na talerz/ paterę na której będziemy podawać przystawkę. Smarujemy ją masą z serkiem. Wykładamy na to plasterki łososia. Z górnej zielonej części ciasta wybieramy łyżeczką zielony środek i przykrywamy krem, tworząc kolejną warstwę. Pozostałej pustej „kopułki” ciasta nie wykorzystujemy. Wierzch ozdabiamy ćwiartkami pomidorków koktajlowych. (U nas niestety ich zabrakło.)
Podziwiamy efekt końcowy. 😀