Klasyka w nowym wydaniu, Na dobry początek

Wytrawny leśny mech

Jeśli zastanawiacie się jeszcze jakie przystawki zagoszczą na Waszym stole wielkanocnym albo chcielibyście zaskoczyć rodzinę i gości czymś nowym, to zapraszamy do przetestowania naszego przepisu. Satysfakcja gwarantowana! 😉

Składniki na formę ok 24 x 24 cm

Ciasto

  • ok. 250 g opakowania mrożonego szpinaku (mielony)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli

Masa

  • 200 g serka śmietankowego typu Almette
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki koperku
  • 2 łyżeczki szczypiorku
  • 3/4 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Dodatki

  • łosoś wędzony
  • pomidorki koktajowe

Sposób przygotowania:

Ciasto

  • Szpinak rozmrażamy i odsączamy.
  • Jajka (Najlepiej by były w temperaturze pokojowej.) wbijamy do miski, dodajemy sól i ubijamy na puszystą masę. Następnie ciągle ubijając, wlewamy cieniutkim strumieniem olej. Dodajemy szpinak i miksujemy na małych obrotach miksera, do połączenia się składników. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesypujemy do ubitych jajek i krótko miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.
  • Dno formy wykładamy papierem. Wlewamy powstałą masę i pieczemy przez ok. 40 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy i ostudzamy.

Masa

  • Serek mieszamy z jogurtem, rozgniecionym ząbkiem czosnku, poszatkowanymi ziołami, solą i pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny.

Całość

  • Ciasto przekrajamy w połowie wysokości, na 2 części. Dolną zostawiamy w formie lub przekładamy na talerz/ paterę na której będziemy podawać przystawkę. Smarujemy ją masą z serkiem. Wykładamy na to plasterki łososia. Z górnej zielonej części ciasta wybieramy łyżeczką zielony środek i przykrywamy krem, tworząc kolejną warstwę. Pozostałej pustej „kopułki” ciasta nie wykorzystujemy.  Wierzch ozdabiamy ćwiartkami pomidorków koktajlowych. (U nas niestety ich zabrakło.)

Podziwiamy efekt końcowy. 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *