Jeśli znudziła się Wam klasyczna wątróbka, to gorąco zapraszamy Was do spróbowania naszej aromatycznej wersji tego dania, w nowej odsłonie.
Składniki na dwie porcje:
- 8 wątróbek drobiowych
- 8 plasterków boczku
- 100 ml wina (najlepiej białe półwytrawne)
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1-2 torebki kaszy gryczanej
- 3 łyzki mąki
- garść natki pietruszki
- sól i grubo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności gotujemy wodę (z 2-3 szczyptami soli) w garnku. Kiedy już wrze, wkładamy do niej torebki z kaszą gryczaną i postępujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Wątróbkę obtaczamy w mące, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy wątróbkę na średnim ogniu przez około 5 minut, tak aby z każdej strony się lekko przyrumieniła. Następnie wykładamy wątróbkę na deskę i czekamy aż nieco wystygnie. Później owijamy wątróbkę plastrem boczku i jeśli to konieczne (kiedy całość sie rozpada) przebijamy całość małą wykałaczką. Ponownie przysmażamy wątróbkę z każdej strony na średnim ogniu przez 4 minuty. Przekładamy watróbkę do innego naczynia.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy wino, a następnie dodajemy musztardę, grubo zmielony pieprz i sól. Całość ma się gotować przez około 5 minut. Pamiętajmy o regularnym mieszaniu sosu.
Do miski przekładamy ugotowana kaszę gryczaną, porcję wątróbki i wlewamy sos. Całość posypujemy jeszcze pietruszką.
Smacznego! 🙂