Czas na obiad, Klasyka w nowym wydaniu

Wątróbka otulona boczkiem z sosem winnym

Jeśli znudziła się Wam klasyczna wątróbka, to gorąco zapraszamy Was do spróbowania naszej aromatycznej wersji tego dania, w nowej odsłonie.

Składniki na dwie porcje:

  • 8 wątróbek drobiowych
  • 8 plasterków boczku
  • 100 ml wina (najlepiej białe półwytrawne)
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1-2 torebki kaszy gryczanej
  • 3 łyzki mąki
  • garść natki pietruszki
  • sól i grubo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności gotujemy wodę (z 2-3 szczyptami soli) w garnku. Kiedy już wrze, wkładamy do niej torebki z kaszą gryczaną i postępujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

Wątróbkę obtaczamy w mące, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy wątróbkę na średnim ogniu przez około 5 minut, tak aby z każdej strony się lekko przyrumieniła. Następnie wykładamy wątróbkę na deskę i czekamy aż nieco wystygnie. Później owijamy wątróbkę plastrem boczku i jeśli to konieczne (kiedy całość sie rozpada) przebijamy całość małą wykałaczką. Ponownie przysmażamy wątróbkę z każdej strony na średnim ogniu przez 4 minuty. Przekładamy watróbkę do innego naczynia.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy wino, a następnie dodajemy musztardę, grubo zmielony pieprz i sól. Całość ma się gotować przez około 5 minut. Pamiętajmy o  regularnym mieszaniu sosu.

Do miski przekładamy ugotowana kaszę gryczaną, porcję wątróbki i wlewamy sos. Całość posypujemy jeszcze pietruszką.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *