Wiosenna zupa jarzynowa.

zupa jarzynowa z kalarepą
Kalarepka uśmiechnęła się do mnie w sklepie i zrozumiałem od razu, że chce iść ze mną do domu. Prosto do kuchni. Prosto do garnka nawet. Ale oczywiście nie sama - podszepnęła mi w jakim towarzystwie mogłaby się dobrze poczuć i poszedłem ufnie za jej wskazówkami. Teraz myślę, że być może była w zmowie z moją żoną. Ona chciałaby od dzisiaj jeść taką zupę codziennie! I co teraz? Blog poświęcony jednej zupie? Czy dwa równoległe obiady każdego dnia? ;)

Składniki:


  • 1 kalarepa
  • 1 mała cukinia
  • 2 większe młode ziemniaki
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 3 garście młodego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 1200 ml bulionu
  • sok z cytryny
  • czarny pieprz

Wykonanie:

  • Czosnek posiekać i wrzucić do garnka na rozgrzane masło z oliwą. Po chwili dodać kalarepę pokrojoną w cienkie kwadraty (około 2 cm). Wymieszać, oprószyć lekko solą i smażyć na małym ogniu około 5 minut.
  • Dodać cukinię pokrojoną w ćwierćplasterki oraz tymianek. Wymieszać i smażyć kolejne 5 minut.
  • Dodać mąkę i wymieszać. Następnie, ciągle mieszając, wlać stopniowo śmietankę.
  • Dodać ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, groszek oraz posiekany koperek. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu około 30 minut.
  • Kilka minut przed końcem gotowania wrzucić szpinak i wymieszać.
  • Przy podaniu skropić lekko cytryną, oprószyć czarnym pieprzem i posypać dodatkowym koperkiem.

Komentarze

  1. Cudna :) zielona wiosna na talerzu :)

    Zapraszam rowniez do mnie http://pelen-brzuszek.blogspot.com/?m=1

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko ok. tylko dobija mnie ten szpinak z ukłonami Jan

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szpinaku można nie dodać (tym bardziej, że wrzuca się go na sam koniec), ale to duża strata. Serio.

      Usuń

Prześlij komentarz