niedziela, 15 kwietnia 2018

Mleczny chleb pszenno orkiszowy

Dziś mam pyszny chlebek pszenno orkiszowy.
Tym razem nie pieczony w naczyniu żaroodpornym a w zwykłej blaszce keksowej.
Na śniadanie czy kolację idealny.



2 szk letniego mleka
8 g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżka soli
2 łyżki oleju

Do miski wsypać suche składniki i wymieszać.
Wlać mleko, wymieszać drewnianą łyżką i wyrobić ciasto.
Oprószyć mąką i zakryć miskę ściereczką.
Zostawić do wyrośnięcia.
Potem przełożyć ciasto do keksówki o wymiarach 11 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i lekko oprószyć wierzch mąką.
Zakryć foremkę ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie wstawić foremkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec chleb około godziny.
Potem chleb wystudzić na kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.