Wytrawne rogaliki

Składniki:

35 dkg mąki

15 dkg masła

2 dkg drożdży

3/4 szklanki wody

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki cukru

nadzienie:

3 parówki

1 cebula

sól, pieprz

słodka papryka, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Drożdże razem z cukrem wrzucić do wody i wymieszać. Masło rozpuścić. Mąkę przesiać do miski, wlać drożdże i 3/4 masła, dodać sól i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Cebulę posiekać, zeszklić, parówki obrać z osłonek i pokroić w kostkę, dodać do cebuli, doprawić i smażyć 5 minut.

Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, rozwałkować na grubość 5 mm, posmarować masłem, złożyć na trzy, znowu rozwałkować i posmarować resztą masła, złożyć na pół, rozwałkować i wycinać trójkąty, nakładać farsz i zwijać rogaliki. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zostawić na pół godziny a potem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut, na złoty kolor. Smacznego 🙂

wytrawne rogaliki

22 uwagi do wpisu “Wytrawne rogaliki

Dodaj komentarz