Translate

czwartek, 12 kwietnia 2018

Torcik szpinakowy ze śmietaną



CIASTO:
szpinak mrożony - 35 dag
 cukier - 20 dag
jajka - 4 szt
olej - 1 szkl
mąka pszenna - 1 szkl
mąka krupczatka - 1 szkl
proszek do pieczenia - 3,5 łyżeczki
KREM:
śmietana 36% - 500 ml
śmietan - fin - 3 szt
cukier puder - 3 łyżki
DODATKOWO:
perełki  złote
cukier błyszczący

Szpinak odmrozić i odcisnąć. Do miski wbić jajka i wsypać cukier, zmiksować na wysokich obrotach na puszysta masę.
 Następnie dalej miksując powoli wlewamy olej i wsypujemy przesiane mąki z proszkiem. Na końcu dodajemy szpinak i razem mieszamy.
Tortownice wykładamy papierem i wlewamy ciasto do niej.
Pieczemy 60 minut w 180stC, (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto przekrawamy na pół.
Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec śmietan - fix i cukier puder.
Śmietaną przekładamy pierwszą cześć ciasta, przykrywamy drugą częścią ciasta, i dowolnie dekorujemy ciasto.
Na wierzchu posypujemy perełkami i cukrem błyszczącym.
Schładzamy ok 2 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz