środa, 11 kwietnia 2018

Zapiekane cannelloni z cukinii, mięsa mielonego w sosie pieczarkowym


Cannelloni z cukinii w roli charakterystycznego makaronu. Mięsne kuleczki zawinięte w plastry cukinii zapieczone z kaszą to bardzo fajne podanie mięsa mielonego w oryginalny sposób. Całość połączona sosem pieczarkowym, która smakuje wybornie i stanowi doskonały pomysł na rodzinny obiad.

Składniki:

200g kaszy jęczmiennej
2 duże cukinie
1 cebula
1 ząbek czosnku
400g mięsa mielonego z szynki
200g mięsa mielonego z kurczaka
1 jajko
3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
2 łyżki bułki tartej
olej
masło do wysmarowania formy
sól
pieprz

Sos pieczarkowy:
300ml śmietanki 30%
350g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki masła
80g żółtego sera
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Kaszę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, następnie wystudzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.

2. Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plastry i wrzucić do osolonego wrzątku na 2 minuty, a następnie osuszyć i wystudzić.

3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, następnie pozostawić do wystudzenia. Mięso wieprzowe i drobiowe przełożyć do miseczki, dodać jajko, podsmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę z pietruszki i bułkę tartą. Składniki masy mięsnej dokładnie ze sobą wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę owinąć plastrem cukinii i ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym na warstwie kaszy.

4. Sos pieczarkowy:
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki i smażyć aż będą dobre. Po tym czasie dodać śmietankę i smażyć aż do zredukowania i uzyskania konsystencji sosu. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.

5. Ciepły sos wlać pomiędzy pulpeciki, uważając aby nie zalać powierzchni pulpecików. Sos posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-45 minut.






2 komentarze:

  1. Fajny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Barbara Janik Należy do grupy Co dziś pichcimy?16 kwietnia 2018 11:04

    bardzo ciekawe i pomysłowe danie :)

    OdpowiedzUsuń