Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem

przez Zuzanna
Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem

Jajka możemy podawać na tysiąc sposobów, a jednym z najlepszych według mnie jest szakszuka. Nazywam go śniadaniowym comfort foodem – sycącym i poprawiającym nastrój, niczym odpowiednik jajek na boczku dla wegetarian. Dziś zapraszam Was na trochę inną wersję jajek gotowanych w sosie pomidorowym wzbogaconą o ciecierzycę i szpinak. 

Oczywiście nie jest to wersja tradycyjna, tylko moja wariacja na temat. Ale to jest właśnie piękne w tym daniu, że sos pomidorowy możecie dowolnie wzbogacać o rożne warzywa (dosłownie pozbywając się resztek z lodówki) – paprykę, cukinię, bakłażana, grzyby, ziemniaki, jarmuż czy fasolę. Szakszuka uzupełniona o strączki staje się daniem naprawdę treściwym, więc polecam ją wtedy na lunch lub ciepłą kolację.

➤ Zobacz także: Jak zrobić klasyczną tunezyjską szakszukę?

Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem

Sekretem udanej szakszuki jest aromatyczny sos pomidorowy. Przygotowując dzisiejszy przepis sięgnęłam więc po oliwę smakową Czosnek & Chilli od Monini. Myślę, że Was nie zdziwi, że oliwa z takimi dodatkami skradła moje serce, bo to dosłownie 3 moje ulubione składniki zamknięte w jednej buteleczce :)

Oliwa jest wyraźnie pikantna i naprawdę pyszna. W jednej chwili nadaje potrawom nieco ostrości oraz delikatnego czosnkowego aromatu. Świetnie doprawia sos pomidorowy w szakszuce i nada się również do wielu innych dań. Można ją wykorzystać do zamarynowania warzyw czy mięsa, przygotować na jej bazie sos do makaronu, polać nią chlebowe grzanki, czy zupę. Oliwę tę dodaje także do pesto i past kanapkowych (np. z awokado). Oliwę aromatyzowaną czosnkiem i chilli dostaniecie w wielu sklepach, m.in. jest ona dostępna w wybranych Biedronkach.

Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem

Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem

➤czas przygotowania: 30 minut
w 1 porcji: 492 kcal, B 25,4 g, W 33,0 g, T 27,1 g


Składniki / na 2 porcje:

  • 3 łyżki oliwy smakowej Monini Czosnek & Chilli
  • 1 cebula
  • 1 puszka całych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • sól i pieprz
  • 150 g szpinaku baby
  • 1/2 puszki (czyli 120 g ) gotowanej ciecierzycy
  • 2-4 jajka (zależnie od apetytu)
  • do dekoracji: świeża bazylia lub natka pietruszki
  • do podania: świeży chleb

 


Przygotowanie szakszuki z ciecierzycą:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż przez ok. 5 minut, aż się zeszkli. Dodaj pomidory z puszki i rozgnieć je przy pomocą drewnianej łyżki. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę oraz kumin i wymieszaj.
  2. Sos gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut, następnie dodaj do niego opłukany szpinak i ciecierzycę. Gotuj przez 2-3 minuty, mieszając szpinak z sosem, aż jego liście zwiędną.
  3. Na patelni zrób dołek i wbij do niego jajko. Powtórz dla kolejnych jajek. Patelnię przykryj przykrywą (lub np. arkuszem papieru do pieczenia). Szakszukę gotuj na niedużym ogniu aż białka się zetną (a żółtka ugotują się według Twoich preferencji).
  4. Gotową szakszukę posyp listkami świeżej bazylii lub posiekaną natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Rada: Zamiast ciecierzycy możesz użyć białej fasoli. Szakszuka będzie świetnie smakować posypana pokruszonym serem feta.

Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem

Wpis powstał we współpracy z Monini.

Podobne wpisy