Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Racuchy drożdżowe z rodzynkami

Racuchy drożdżowe z rodzynkami to moja kolejna propozycja związana w tematem placków. Placki drożdżowe lub klasyczne na bazie proszku do pieczenia są doskonałą propozycją na wiosenny obiad lub podwieczorek. Doskonale smakują również na drugi dzień. W moim przypadku bywa to jednak trudne. Racuchy drożdżowe z rodzynkami są jedną z tych potraw, która znika szybciej niż się ją zrobiło. Puszyste racuchy doskonale komponują się dżemem wiśniowym lub miodem. Obie wersje są przepyszne. Polecam!
Składniki:
500 g mąki pszennej
300 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
50 g rodzynek
20 g cukru
1 jajko
cukier puder do dekoracji
olej do smażenia
Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Po 15 minutach odsączamy rodzynki i posypujemy mąką. Z drożdży, łyżki cukru, dwóch łyżek i jednej łyżki ciepłego mleka wyrabiamy rozczyn. Odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, ciepłe mleko, jajko, rodzynki i wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60-70 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzanym tłuszczu układamy małą porcje ciasta. Smażymy z obydwu stron na złoto. Studzimy, możemy posypać cukrem pudrem.
placki, rodzynki, racuchy, racuchy drożdżowe z rodzynkami
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty

Drukuj