PASZTET MIĘSNY Z WARZYWAMI

PASZTET MIĘSNY Z WARZYWAMI



Składniki:
- 2kg karczku
- 300g wątróbki drobiowej
- 4 jajka
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- 1 mały seler
- 5 cebul
- 6 ząbków czosnku
- 2 kostki rosołowe
- 3 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 7 liści laurowych
- 6 łyżek bułki tartej
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- przyprawa "kucharek"
- słoik żurawiny


Sposób przygotowania:
Karczek włóż do pierwszego garnka, dodaj jedną kostkę rosołową, sześć liści laurowych i osiem ziaren ziela angielskiego. Włóż również obrane: trzy marchewki, dwie pietruszki, cztery cebulę i 3/4 selera. Zalej wodą i rozpocznij gotowanie. Do drugiego garnka włóż wątróbkę, drugą kostkę rosołową, jeden liść laurowy i dwa ziarna ziela angielskiego. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, jedną cebulę i ćwiartkę selera. Zalej wodą i rozpocznij gotowanie. Wszystko gotujemy do pełnej miękkości mięsa oraz warzyw. Kiedy wszystko jest już miękkie odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa i po kolei wszystko mielimy dwukrotnie. Dodajemy jajka, gałkę muszkatałową, bułkę tartą, dwie łyżki kaszy manny, sól, pieprz oraz przyprawę "kucharek". Następnie wyciskamy praską nasz czosnek i całość dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Nagrzewamy piekarnik i pieczemy nasz pasztet przez 180 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, w tym czasie nasz pasztet zrobi się rumiany i stały. Gotowy pasztet podajemy z żurawiną. Smacznego :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Copyright 2014 @ MentorSmaku. Obsługiwane przez usługę Blogger.