Szakszuka pomidorowo-pomarańczowa z quinoa | Mienta blog
Bezglutenowe, Jajka, Warzywa

Szakszuka pomidorowo-pomarańczowa z quinoa

Uwielbiam szakszukę! Jem bardzo często, z przeróżnymi dodatkami i zazwyczaj na obiad, a nie na śniadanie. Ostatnio stwierdziłam, że skoro niejednokrotnie przyrządzam sos pomidorowo-pomarańczowy, to dlaczego by nie wykorzystać tego pomysłu i w tym daniu. To był sytrzał w dziesiątkę! Zdecydowanie najlepsza wersja szakszuki jaką jadłam.

Z obiadu, z dnia wcześniejszego zostało mi trochę komosy ryżowej, więc wykorzystałam akurat taki dodatek. Ale z powodzeniem możecie dodać soczewicę, cieciorkę lub jakąkolwiek kaszę.

szakszuka pomidorowo pomaranczowa z quinoa 1 - Szakszuka pomidorowo-pomarańczowa z quinoa szakszuka pomidorowo pomaranczowa z quinoa 2 - Szakszuka pomidorowo-pomarańczowa z quinoa

2 porcje:

  • pół cebuli
  • łyżka oleju
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka czerwonego pieprzu
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej
  • duży pomidor malinowy
  • 3 łyżki ulubionego ketchupu pikantnego
  • sok z całej pomarańczy
  • 4 łyżki ugotowanej komosy ryżowej/quinoa
  • 4 małe jajka, zerówki (moje miały po 2 żółtka, więc tym razem dodałam po jednym)
  • sól
  • natka pietruszki i szczypiorek do posypania
  • cząstki pomarańczy i czerwony pieprz do podania

szakszuka pomidorowo pomaranczowa z quinoa 3 - Szakszuka pomidorowo-pomarańczowa z quinoa

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej.

Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz i szklimy pokrojoną w piórka cebulę.

Pikantny ketchup mieszamy z sokiem pomarańczowym.

Dodajemy passatę pomidorową, pomarańczowo-pomidorowy sos i pokrojonego pomidora, dusimy jeszcze 2-3 minuty.

Doprawiamy solą.

Wyłączamy ogień, dodajemy komosę i mieszamy, a na wierzch wbijamy jajka.

Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika (jeśli nie posiadacie patelni do zapiekania, przełóżcie sos do foremek żaroodpornych, jak na zdjęciu).

Danie pieczemy około 10 minut, aż białka jajek będą ścięte.

Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i natką pietruszki.

Podajemy z cząstkami pomarańczy i czerwonym pieprzem.

Smacznego :)

szakszuka pomidorowo pomaranczowa z quinoa 4 - Szakszuka pomidorowo-pomarańczowa z quinoa szakszuka pomidorowo pomaranczowa z quinoa 5 - Szakszuka pomidorowo-pomarańczowa z quinoa

 

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

4 komentarze

  • Skomentuj Tomasz 11/04/2018 at 10:43

    Przepysznie wygląda ten przepis. Muszę spróbować :)

    • Skomentuj Mienta 11/04/2018 at 12:33

      W takim razie smacznego :)

  • Skomentuj Salmonella 11/04/2018 at 11:56

    Z jakiej kuchni pochodzi szakszuka? Czy ma arabski rodowód? Nigdy jej nie jadłam.

    • Skomentuj Mienta 11/04/2018 at 12:36

      Wikipedia twierdzi, że to danie tunezyjskie :) Bardzo polecam jakąkolwiek wersję. Ja uwielbiam, bo to naprawdę ekspresowe danie na pyszny obiad. Chociaż tak naprawdę to danie śniadaniowe ;)

    Komentuj