niedziela, 8 kwietnia 2018

Risotto ze szpinakiem

Risotto to ja już robiłam chyba ze wszystkim i wczoraj stwierdziłam że nie, jeszcze szpinaku nie wpakowałam do risotto.
Stąd dzisiejsze danie, pyszne, aromatyczne, kremowe, idealne.
Risotto to danie w którym każdy składnik będzie znakomity, będzie pasował, tylko mu trzeba dobrać dodatki.
Zapraszam zatem na pyszny obiad.
Risotto ze szpinakiem.


              Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 3 małe szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 120 g szpinaku
  • 1 papryka żółta
  • 100 g ryżu arborio
  • 500 - 600 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka galaretki z kurczaka - opcjonalnie, ja akurat miałam
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 40 g startego sera typu parmezan


Posiekałam szalotkę i czosnek.
Szpinak umyłam i osuszyłam, pokroiłam w paski.
Paprykę pokroiłam w kostkę.
Na 1 łyżce oliwy podsmażyłam czosnek, potem dodałam szpinak i smażyłam aż cały sok odparował, dodałam galaretkę z kurczaka, wymieszałam.
Na drugiej patelni rozgrzałam drugą łyżkę oliwy i podsmażyłam na niej szalotkę, posiekaną paprykę, potem wsypałam ryż i smażyłam aż stał się szklisty.
Wlałam teraz na patelnię wino i czekałam aż całe wino odparuje ciągle mieszając.
Teraz wlewałam po chochli gorący bulion ciągle mieszając.
Następną porcję wlewałam dopiero jak poprzednia została wchłonięta przez ryż.
I tak dopóki ryż nie stał się al'dente, czasami wchłonie więcej, czasami mniej bulionu, dodałam wówczas szpinak, wymieszałam z granulowanym czosnkiem, zestawiłam z ognia.
Dodałam starty ser i masło i mieszałam aż się rozpuściły.
Na talerzu posypałam startym serem.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
Autor: Dorota Owczarek
                                         "Podróże małe i duże"
Na Rynku w Augustowie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger