Sernik z lawendowo miodową nutą na kruchym miodowym spodzie

Sernik z lawendowo miodową nutą na kruchym miodowym spodzie (1)

Sernik z lawendowo miodową nutą na kruchym miodowym spodzie (2)

Sernik z lawendowo miodową nutą na kruchym miodowym spodzie. Moja rodzina uwielbia serniki, dlatego tak często je piekę. Ale ten przepis… ich po prostu zachwycił. Jak widzicie sernik wyszedł idealnie. Nie popękał, jest pięknie wyrośnięty, nie za słodki, mocno serowy i ten pyszny spód. A cały sekret tkwi w pieczeniu w niskiej temperaturze, dobrze dobranym serze i… w dodatkach. I o nich chciałabym napisać Wam kilka słów.

Sernik z lawendowo miodową nutą na kruchym miodowym spodzie przygotowałam jak się zapewne domyślacie z dodatkiem pysznego miodu. I to miodu nie byle jakiego, bo lawendowego. Ja od samego początku byłam zachwycona lawendowym nektarowym miodem hiszpańskim Huzar. Przyznam Wam szczerze, że nie mogłam się doczekać aż go otworzę i spróbuję. Ten miód mnie zachwycił smakiem, aromatem i konsystencją. Dlatego gdy postanowiłam zachwycić moją rodzinę nowym sernikowym przepisem… musiałam po niego sięgnąć. I jak się okazało był to słuszny wybór. Polecam i Wam. Jeśli szukacie przepisu na wyjątkowy sernik, to polecam Wam właśnie ten 😀

Sernik z lawendowo miodową nutą na kruchym miodowym spodzie (8)

Sernik z lawendowo miodową nutą na kruchym miodowym spodzie

Sernik z lawendowo miodową nutą na kruchym miodowym spodzie (3)

Ciasto:

Masa serowa:

*Pamiętajcie! Ser musi być gęsty, nie może być wodnisty. Ja najczęściej używam firmy Wieluń

Przygotowanie:

Do większej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekane masło lub margarynę, cukier puder, żółtka i miód.

Sernik z lawendowo miodową nutą na kruchym miodowym spodzie (4)

Całość szybko łączymy ręką tworząc coś na kształt kruszonki. Powstałą kruszonkę wysypujemy na spód wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy. Naszą a la kruszonkę ugniatamy ręką tworząc spód.

Sernik z lawendowo miodową nutą na kruchym miodowym spodzie (7)

Spód podpiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Spód powinien się zarumienić.

W tym czasie przygotowujemy masę serową.

Ser miksujemy z cukrem pudrem i białkami dodając stopniowo całe jajka i olej (powoli wlewamy). Następnie dodajemy mąkę (ciągle miksując). Na koniec dodajemy miód, krótko miksujemy. Masę (będzie dość rzadka) wlewamy na podpieczony spód. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 160 stopni.

Sernik z lawendowo miodową nutą na kruchym miodowym spodzie (6)

Sernik wkładamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy około godziny (160 stopni, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Sernik powinien ładnie odchodzić od brzegów formy. Sernik studzimy w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Sernik z lawendowo miodową nutą na kruchym miodowym spodzie (5)

Mój sernik zostawiłam w chłodnym miejscu na noc (to też dobrze na niego wpłynęło).

Po zdjęciu obręczy sernik oprószamy cukrem pudrem.

Jeśli chciałabyś zakupić produkty na ten przepis przez internet zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl

Sernik z lawendowo miodową nutą na kruchym miodowym spodzie (9)

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz