piątek, kwietnia 06, 2018

Babeczki nadziane budyniem


Babeczki nadziane budyniem

Jakby nie było trochę lepienia jest, ale kto to lubi nie będzie miał z tym problemu :) Zresztą smak i radość dzieci wynagradza nam czas spędzony przy blacie kuchennym. Kto jeszcze nie jadł zachęcam do wypróbowania.

Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 150 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 -2 łyżki śmietany 12%
  • łyżeczka cukru wanilinowego
Mąkę z cukrem pudrem przesiać do miski,dodać żółtka,masło,śmietanę i cukier wanilinowy.Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok.40 minut.Rozwałkować na grubość ok.4mm i wykroić krążki do wylepienia foremek i do ich przykrycia.(wychodzi ok.20 sztuk babeczek).Przykryć ściereczką i w tym czasie przygotować budyń.



Masa budyniowa:
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • laska wanilii
  • 60 g masła
Mąkę i żółtka połączyć w 1/3 szklanki mleka,resztę mleka zagotować z masłem,cukrem i nasionkami z laski wanilii.Masę mączno-jajeczną wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń.Odstawić do wystudzenia.

Foremki natłuścić i wylepić krążkami ciasta. Uzupełnić budyniem do 3/4 wysokości,przykryć pozostałymi krążkami ciasta i delikatnie podociskać brzegi.Piec ok.20 minut w 180ºC .
Wystudzone babeczki oprószyć cukrem pudrem.






4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger