Pyszne, puszyste i mocno cytrynowe babeczki z kremem na bazie serka mascarpone i lemon curdu. W środku nadziewane mocno cytrynowym kremem. Idealny przysmak dla miłośników cytryn.
Składniki i przepis na 12 babeczek cytrynowych:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki mleka
- skórka starta z całej cytryny
- sok z połowy cytryny
- szczypta soli
Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Formę od babeczek wypełniamy papilotkami.
W miscie mieszamy wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, oraz szczyptę soli. Do drugiej miski wbijamy jajka, a następnie dodajemy olej, mleko oraz cukier. Miksujemy parę minut. Dodajemy startą skórkę z cytryny, oraz wyciśnięty sok z połowy cytryny, mieszamy. Na koniec dodajemy suche składniki i miksujemy mikserem na najmniejszych obrotach do wymieszania składników.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 25 minut, do suchego patyczka i lekkiego zezłocenia się wierzchu.
Składniki i przepis na lemon curd:
- 80g masła
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 150g cukru
- Sok i skórka z 2 cytryn
Sok, skórkę, cukier, oraz jajka umieszamy razem w szklanej misce. Całość umieszaczamy w kapieli wodnej, czyli nad garnkiem z wrzącą wodą. Podgrzewamy cały czas mieszając, do czasu, aż masa lekko zgęstnieje. W tym momencie dodajemy pokrojone w małe kawałki masło. Należy pamiętać, że masło musi być w temperaturze pokojowej. Cały czas mieszamy trzepaczką, aż masa zgęstnieje. (Może to potrwać nawet 7-10 minut) Masa nie może osiągnąć zbyt wysokiej temperatury, ponieważ zrobią się w niej grudki. Jeżeli już doszło do tego, że powstały nam grudki w masie, możemy przetrzeć masę przez sito.
Przelewamy do miseczki i przykrywamy folią aluminiową. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Składniki i przepis na krem cytrynowy:
-
- 250g serka mascarpone
- 3-6 łyżek lemon curdu (dodajemy do smaku)
Serek mascarpone miksujemy z wcześniej przygotowanym lemon curdem. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania babeczek.
Wykończenie:
Na środku każdej babeczki robimy otwór za pomocą drylownicy do jabłek lub dużej, okrągłej tylki. Rękawem cukierniczym wypełniamy otwory wcześniej przygotowanym lemon curdem. Następnie za pomocą ulubionej tylki dekorujemy wierzch babeczki kremem na bazie serka mascarpone.
Babeczki wyszły przepyszne!! Bardzo szybkie i proste w wykonaniu, tym bardziej że użyłam gotowej masy Lemon curd. Dzięki za przepis, świetny blog 🙂
Wyglądają przepysznie 🙂