X

Czego szukasz?

Przepis

Inspiracją do powstania przepisu na Krokiety ziemniaczane z dorszem są portugalskie Pasteis de bacalhau, z tym że oryginalnie ta potrawa musi zawierać Bacalhau, czyli solonego i suszonego dorsza. Kuchnia portugalska w dużej mierze opiera się na rybach w tym oczywiście na solonym suszonym dorszu.

 

Niestety ten portugalski rarytas jest trudno dostępny i bardzo drogi. Dlatego postanowiłem zastąpić go zwyczajnym filetem z dorsza, który kupisz w każdym większym sklepie spożywczym i nie kosztuje fortuny. Oczywiście warto choć raz w życiu wypróbować oryginalne Pasteis de bacalhau ale na razie musi Wam wystarczyć mój przepis na krokiety ziemniaczane z dorszem 😉

 

Robi się je banalnie prosto i można niemalże dowolnie z nimi kombinować. Można zamienić zioła, rodzaj ryby lub podać z innym sosem niż sugeruję ja. Nawet Zosia i Marysia zjadły kilka sztuk, a za rybą jednak jeszcze nie przepadają. Może to być doskonała alternatywa dla piątkowej ryby w panierce lub w wersji mini jako przekąska na imprezie.

 

Naprawdę warto wypróbować przepis na krokiety ziemniaczane z dorszem. Przepis krok po kroku poniżej.

 

 

Krokiety ziemniaczane z dorszem. Składniki:

 

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g filetu z dorsza
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • Olej rośliny do smażenia 700-800 ml
  • Ew. ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

 

Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości, odstaw do całkowitego wystudzenia, najlepiej zrób to dzień wcześniej lub użyj tych które zostały z poprzedniego posiłku.

Rybę podziel na mniejsze kawałki, zmiel razem z ziemniakami w maszynce do mielenia na grubych oczkach. Dodaj jajka, szczypiorek, natkę i dopraw solą oraz pieprzem, ewentualnie gałką muszkatołową. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dodaj 1-2 łyżki mąki pszennej.

 

W rondelku rozgrzej olej. Dłonie natrzyj olejem, formuj krokieciki  takiej wielkości jak na zdjęciu ale każdy może „gabaryty” krokietów dobrać indywidualnie. Smaż na średnio rozgrzanym oleju około 5-7 minut, aż będą ciemnozłote. Układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 

 

Podawaj z ulubionym sosem np. tatarskim lub aioli.

Smacznego! 

 

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Witam
    Ostatnio zrobiłem powyższe danie ale nie był bym sobą jakbym nie pokombinował. Masę na krokiety doprawiłem szczypiorkiem, ziołami prowansalskimi i przyprawą do ziemniaków. Sól i pieprz też oczywiście. Każdego krokieta uzupełniłem kosteczką sera żółtego. Wyszły pyszne puszyste normalnie super – polecam każdemu. Jako sos użyłem mieszanki majonezu z jogurtem naturalnym z kiszonymi ogórkami i marynowanym jalapenio i doprawiłem mieszanką ziół do tzatziki. Kolejny przepis i kolejny niebo w gębie. Smażcie kombinujecie i róbcie to z podwójnej porcji bo nawet dzieci niejadki pożerają te krokiety jak szalone 😀 Teraz czas na jakieś inne danie z tej strony. Pozdrawiam

  2. Robiłam i wyszły rewelacyjne wszystkim smakowały napewno jeszcze powtórzę

  3. A jakie sosy pan sugeruje. Na jutronmialabym

    Jakie sosy pan sugeruje?. Na jutro swietny pomysl na obiad. Pozdrawiam.

  4. Panie Jakubie, czy mieli Pan rybę surową czy wcześniej jakoś przyrządzoną? Z gory dziękuję za odpowiedź 🙂

  5. Dzisiaj są u nas pierogi z borówkami, ale jutro szaleństwo pełna parą z dorszem w roli. Może wreszcie danie z rybą, przy którym córa nie będzie niejadkiem, dzieki za przepis.
    Pozdrawiam

Sprawdź również